Правото на отказ от онлайн покупка в 14-дневен срок е

...
Правото на отказ от онлайн покупка в 14-дневен срок е
Коментари Харесай

От КЗП съветват: Внимавайте с оферти за „крайно...

Правото на отвод от онлайн покупка в 14-дневен период е обезпечено от закона и не може да бъде отнето от търговеца даже при даване на преференциални условия в празнични предложения. И в комерсиалната мрежа от ден на ден стопански оператори са склонни да оферират под формата на добра процедура опцията за връщане в избран период на стока без недостатък просто тъй като не е харесала на клиента.

Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред радио „ Христо Ботев”.

„ Наблюдава се механизиране на процеса на извършване на покупки онлайн. Електронните магазини по този начин са издигнати, че са типизирани дейностите, които би трябвало да се извършат. Ние механично кликаме прозорец след прозорец, бутон след бутон, с цел да разберем обаче, че в някои случаи не сме схванали вярно какво тъкмо се случва, натоварени сме с спомагателни разноски или сме си купили нещо, което не е трябвало”, уточни Маргаритов.

„ Новите модели телекомуникационни устройства оферират опция за работа с всички приложения, които непрестанно се развиват и усилват на брой. Тези функционалности могат да натоварят сметката доста, изключително когато без да осъзнаем, сме се абонирали за разнообразни услуги, които не сме желали и от които не се нуждаем.

А с цел да се откажем от тях и от това да ни се начисляват суми, би трябвало да имаме самодейно държание, до момента в който законовата режисура е тъкмо противоположната – никой не би могъл да бъде зает с спомагателни такси, без категорично да е декларирал предпочитание за това”, добави ръководителят във връзка с дебнещите онлайн „ абонаментни капани”.

Той напомни случай от офлайн пространството от началото на годината. Клиенти на цифрова телевизия наложително бяха абонирани за телевизионни канали, за които трябваше да заплащат след приключване на избран промоционален интервал и това бе преодоляно със своевременната интервенция на контролния орган.

Макар на пръв взор да наподобява парадоксално, точно офертите с промоции и понижения могат вместо да спестят средства да натоварят потребителите с спомагателни разноски.

„ Обикновено заблудата се крие зад гръмките надписи и огромните цифри. Когато потребителите са облъчени с оферта от рода на „ извънредно лимитирано количество”, „ супер преференциална цена”, са склонни даже да си купят нещо, което не им би трябвало или да не преценяват, че тази оферта крие неточно послание”, добави ръководителят. /Марица.бг

тагове кзп оферта лимитирано количество
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР