Правото на ЕС допуска закриването на Специализирания наказателен съд (СНС)

...
Правото на ЕС допуска закриването на Специализирания наказателен съд (СНС)
Коментари Харесай

Правото на ЕС допуска закриване на спецсъда у нас

Правото на Европейски Съюз позволява закриването на Специализирания углавен съд (СНС) в България.

Това гласи умозаключение на генералния юрист на Съда на Европейския съюз (СЕС), оповестиха от основаната в Люксембург юридическа институция.

Произнасянето на генералния адвокат Кампос Санчез-Бордона е по преюдициално питане на арбитър Мариета Райкова, която беше ръководител на закрития Специализиран углавен съд (СНС), а в този момент е арбитър в Административен съд София-град (АССГ), припомня " Лекс ".
 Мариета Райкова е някогашен ръководител на Специализирания углавен съд. Снимка АП/БТА

Случаят
Със Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗИДЗСВ), признат през 2022 година, българският законодател закри, наред с други органи на правосъдната власт, СНС. Определен бе и методът на преназначаване в други съдилища на съдиите, заемали служба в този съд до влизане в действие на новия закон.

ЗИДЗСВ планува също, че първоинстанционните наказателни каузи пред СНС, по които е извършено разпоредително съвещание, не престават в Софийския градски съд (СГС), но разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието (дори и физически тези каузи не престават до ден сегашен най-често в постройката на ул. " Черковна ", бел.ред на Клуб Z).

В преюдициалното питане, отправено до Съда на Европейски Съюз, се показваха подозрения - съвместима ли е с правото на Европейски Съюз законодателната промяна от 2022 година в частта за закриване на СНС.
Заключението
Правото на Европейски Съюз позволява промяна на правосъдната система на страна членка, с която се закрива даден профилиран углавен съд, чиито пълномощия се трансферират към различен общ съд. Реформата по едно и също време планува разглеждането на водените пред закрития съд наказателни каузи, по които е извършено разпоредително съвещание, да  продължава от способния до закриването правосъден състав.

Правото на Европейски Съюз позволява също по този начин в границите на упоменатата промяна да се извърши преназначаване на съдиите от закрития съд в други съдилища от същия сан. Това би трябвало да става въз основа на справедливи критерии, при които отсъства всякакво подозрение за произвол, гласи още заключението.

• Заключението на генералния юрист не обвързва Съда. Задачата на генералните юристи е да оферират на Съд на Европейския съюз, при цялостна самостоятелност, правно позволение на делото, което им е поверено. Оттук нататък съдиите от Съда пристъпват към разисквания по делото. Съдебното решение ще бъде постановено на по-късна дата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР