Православните християни почитат днес църковния празник Архангелова задушница, който се

...
Православните християни почитат днес църковния празник Архангелова задушница, който се
Коментари Харесай

За паметта на мъртвите и за жертвата на българските военни: Архангелова задушница е

Православните християни почитат през днешния ден църковния празник Архангелова задушница, който се отбелязва постоянно в съботата преди Архангеловден, на 8 ноември.

На Архангелова задушница се отдава респект към паметта на мъртвите, безконечна благодарност на офицерите и бойците, починали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската войска.

Архангеловата задушница, която предхожда огромния празник на Св. Архангел Михаил, намира своето съображение в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която ние, християните, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангеловата задушница духовниците от Българската православна черква наложително отслужват заупокойно свещенодействие, в което се четат молебствия за умрелите.

Значението на Задушница е поменът, който се прави като възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат. Това е денят, в който живите почитат паметта на мъртвите като вършат помен в тяхна чест. С това хората се надяват да измолят амнистия от Бога за греховете на мъртвите си близки.

На Архангеловата задушница се съблюдават същите традиции, както и на останалите задушници през годината. Хората отиват на гробовете на умрелите си близки, като е наложително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян.

Прелива се вино под формата на кръст, като се стартира от мястото, на което е положена главата на починалия. Вярващите възпламеняват и свещ.

Специфичното за Архангеловата задушница е, че на този ден се отдава и респект пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.

Заупокойна панихида по мотива ще бъде отслужена през днешния ден от 11.00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, оповестиха от Министерството на защитата.

Във военния обред - панихида, на който ще бъде почетена паметта на починалите български воини, ще взе участие президентът Румен Радев.

Заупокойната работа ще отслужи Белоградчишкият свещеник Поликарп.

В ритуала в София ще вземат участие също министърът на защитата в служебното държавно управление Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представители на управлението на МО, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи.

В ритуала ще се включат представителни елементи от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената светини - Знаме на 6-и пехотен Търновски полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 13-и Рилски полк, Знаме на 25-и Драгомански полк, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк.

С военни почести в разнообразни гарнизони в страната военнослужещи от Българската войска ще отдадат благодарност на починалите във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време.

По традиция на този ден представители на МО ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските монументи в църквата " Свети Георги " в с. Цапари, Република Северна Македония.

Ритуалът в памет на починалите български воини се прави от 1924 година. Традицията е прекратена през 1946 година. Възстановена е през 1992 година от МО и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР