Православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка е наречена още

...
Православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка е наречена още
Коментари Харесай

Страхотен празник е! Прекрасни имена имат повод да почерпят днес

Православната черква уважава Света Петка. Преподобна Петка е наречена още Българска. Тя живее през 11 век, води благоверен живот, а след гибелта й нейните мощи се трансформират в знак на битката за запазване на християнската просвета от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги придвижва в Търново, където се пазят до завладяването му от турците. По-късно мощите са пренесени в румънския град Яш, където се намират и до момента.
В християнската митология Света Петка се уважава като настойничка на дамите и техните домашни действия. На Петковден се месят питки. Празничната софра  включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми.
Църквата в местността Рупите събра хиляди вярващи на храмовия си празник. Тя е издигната по молба на Ванга. Въпреки делничния ден, в Рупите дойдоха хора от всички краища на България, с цел да се помолят за протекция и да потърсят религия и вяра.
Църквата е осветена на днешния ден преди 26 години и мястото продължава да притегля голям брой туристи. В непосредствена непосредственост до храма е и къщата, в която Ванга е живяла и е посрещала хората, които търсят помощ от нея.
На този ден честват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР