Православната църква почита днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец

...
Православната църква почита днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец
Коментари Харесай

Игнажден е! Внимавайте кой ще ви полази

 Православната черква уважава през днешния ден църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец /Предпразненство на Рождество Христово/, именуван от народа Игнажден.

По традиция Игнажден се отбелязва на 20 декември, само че когато се пада в неделя, той се измества с ден напред по решение на Българската православна черква.

Игнатий Богоносец бил възпитаник на Свети Йоан Богослов. По-късно става свещеник на Антиохийската черква, където първи вкарва пеенето на божествените песни на два клира - хора, признато по-късно и от другите християнски църкви.

Паството му го назовава Богоносец, тъй като той самият казвал, че " носи Бога в себе си, в душата си ". Заради вярата си е бил наказан на гибел от римския император Траян. Загива страдалчески, раздран от лъвове.

Според християнските показа от Игнажден стартират родилните страдания на Божията майка, които не престават до Коледната нощ. Дните през този интервал се назовават " Мъченици ". Жените тогава не би трябвало да работят никаква домашна работа, с цел да забременяват и раждат елементарно.

Народните традиции гласят, че от Игнажден стартират Коледните празници и Новата година.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник първи влезе в дома Ви от сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият посетител да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР