Правосъдното министерство внесе за обществено обсъждане промените в Закона за

...
Правосъдното министерство внесе за обществено обсъждане промените в Закона за
Коментари Харесай

МП внесе промените в съдебния закон, които слагат край на спецправосъдието и кариерните бонуси |

Правосъдното министерство внесе за публично разискване измененията в Закона за правосъдната власт, с които се планува закриване на профилираното правораздаване при съблюдаване на правилото на непроменяемост на състава на неприключилите каузи.  

С поправките е анулират " кариерните и финансови бонуси " за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС), както и тези за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

" Структурните и организационни промени във връзка с звената на профилираното наказателно правораздаване имат за цел да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбраната на конституционните права на жителите . За десетгодишния период на своето деяние профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не реализираха заложените със основаването им през 2011 година цели “, написа в претекстовете към законопроекта.

За неефективността на профилираното наказателно правораздаване показателни са данните за активността му, съдържащи се в годишните отчети на Специализирания углавен съд. Анализът на получените данни сочи, че делата всъщност (наказателните каузи от общ характер) са почти 3% от общия брой постъпили каузи в съда.

Така да вземем за пример за 2020 година от постъпилите общо 6418 каузи единствено 174 са всъщност. Останалите 6244 са от частен темперамент, като съвсем половината от тях се отнасят до правосъден надзор върху задържането под стража в досъдебното произвеждане, разпит пред арбитър и разрешаване на разнообразни процесуално-следствени дейности – достъп до трафични данни, претършуване и изземване, обиск, задържане и изземване на преписка. Останалата част или общо 2992 от делата от частен темперамент са за разрешаване за използването на специфични разследващи средства, се споделя в плана.

По отношение на наложените санкции доминира наказването " отнемане от независимост " до 3 година През 2020 година са съдени общо 290 души, от които 70 са оправдани, на 168 души е наложено наказване " отнемане от независимост " до 3 година, а останалите 58 са получили по-тежки присъди.

В претекстовете към законопроекта се напомнят и сериозните оценки във връзка с успеваемостта на профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури в Доклада за върховенството на правото за 2020 година и в Доклада по Механизма за съдействие и инспекция от 2018 година Посочват се и изводите от " Индекса за усещане на корупцията " в годишните отчети на " Трансперънси интернешънъл " в последните години, съгласно които България остава най-корумпираната страна Европейския съюз.

" Видно от показаните мнения и отчети, построената като паралелна (на общите съдилища) подсистема на профилираното наказателно правораздаване не води до реализиране на дефинираните при основаването ѝ цели, а основава спомагателни опасности за независимостта на правосъдната власт и ерозира върховенството на правото ", се сочи още в документа.

Законопроектът в детайли урежда процедурата по приключването на висящите правосъдни производства. Предвидено е делата, по които не е извършено разпоредително съвещание, да се изпратят по подсъдност за разглеждане от окръжните съдилища и съответните апелативни съдилища. Делата, по които е извършено разпоредително съвещание, да бъдат обсъждани в Софийския градски съд (СГС) и надлежно в Софийския апелативен съд (САС) от същия правосъден състав. За задачата правосъдните сформира ще се командироват в Софийски градски съд, надлежно в САС, до привършване на производствата.

По отношение на новообразуваните каузи след влизане на закона в действие делата, които към този миг са подсъдни на спецправосъдието, ще минават в подсъдност на всички окръжни съдилища по разпоредбите на локалната подсъдност, в т. ч. и на Софийски градски съд.

Урежда се кадровият статус на съдиите и прокурорите в профилираните съдилища и прокуратура. Съдиите от Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд ще бъдат преназначени в настоящите съдилища. За задачата е належащо в 14-дневен период от обявяване на закона те да подадат заявление до Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, в което да заявят дали да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в СНС, надлежно в АСНС, или да бъдат преназначени в областен, надлежно в апелативен съд. Аналогична опция е планувана за прокурорите от Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура, както и за следователите от следствения отдел в Специализираната прокуратура.

При приключване на мандата или предварителното му преустановяване на членовете на Висш съдебен съвет, основният контрольор и инспекторите от ИВСС се отстранява опцията те да се възвръщат на длъжността с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на правосъдната власт. За административните ръководители и техните заместници се отстранява опцията да се върнат на равна по степен служба в различен орган на правосъдната власт след освобождение от съответната служба, като се резервира опцията те да се върнат на заеманата преди избора служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт.

" Кариерното израстване на магистратите следва да зависи само и единствено от работата им точно като магистрати. Не може да бъде призната тезата, че функционалностите на Висш съдебен съвет и тези на ИВСС могат да бъдат приравнени на функционалните пълномощия на съдиите, прокурорите и следователите, каквото на процедура се получава в в този момент настоящите текстове ", е записано в претекстовете.

Законопроектът предлага и унищожаване на специфичните привилегии на членовете на Висш съдебен съвет, основния контрольор и инспекторите от ИВСС във връзка с правото да получават парично обезщетение , обвързано със стажа им в посочените институции. Аргументът за това е, че функционалностите на членовете на Съвета и инспекторите са административни и контролни, т.е. те се разграничават от функционалностите при реализиране на правосъдната власт от магистратите, заради което не са налице и учредения за приравняването им и надлежно не основават съображение за погашение на посоченото обезщетение, обвързвано с магистратския стаж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР