Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти преди началото на

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти преди началото на
Коментари Харесай

След като съобщи, че внася до часове, Йорданова внесе искането във ВСС

Правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи пред публицисти преди началото на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, че ще внесе предлагането за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев във всеки един миг - до часове. Тя посочи, че това ще стане през актуалната седмица, само че не сподели дали ще е през днешния ден, на следващия ден или в други ден.

" Това ни е настройката, знаете каква е обстановката с Украйна, тъй че дайте ни нужното административно време, само че се движим по този начин ", разяснява Йорданова и настоя да се приказва на съответния стадий на процедурата.

Йорданова изясни, че когато бъдат импортирани претекстовете за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор във Висш съдебен съвет, тогава и ще ги разяснява . На 25 февруари преписката от Върховен административен съд е изпратена към Висш съдебен съвет за предварителното освобождение на Иван Гешев, ще се наблюдава придвижването ѝ и ще бъде планувано съвещание по въпроса, добави Йорданова.
 Йорданова: В идващите дни ще представим на Висш съдебен съвет предлагането за преустановяване мандата на Гешев
Йорданова: В идващите дни ще представим на Висш съдебен съвет предлагането за преустановяване мандата на Гешев

Приключва формалната част от подготовката на предлагането

Тя разясни, че има тълкувателно решение на Върховен административен съд и в случаите, когато се връща кореспонденция след анулиран отвод на административния орган, определението на Върховен административен съд не предстои на обжалване. От същото произвеждане има изговаряне по отношение на тъжба на БОЕЦ, като жалбата е призната за неприемлива, добави правосъдният министър.

" Следим деликатно, безусловно всекидневно съответната документи, с цел да можем да реагираме оптимално навреме ", сподели Йорданова.

Тя увери, че не води война или борба с календара, а желае да се извървят процедурите.

Относно в " Туитър ", Йорданова съобщи, че в прокуратурата работят и доста експерти с високи качества. Тези прокурори без значение дали работят в границите на профилирана прокуратура или друга такава, те ще не престават да извършват своите функционалности и задания. " Аз не съм съветски разузнавач ", безапелационна бе Йорданова.

Тя добави, че не се е отказала и от, както и за анулация на кариерните бонуси на членовете на Висш съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет. Йорданова чака напълно скоро да бъде планувана Комисия по конституционни и правни въпроси и въпросът да бъде прегледан на първо четене.
 Надежда Йорданова внесе в Министерски съвет предлагането за закриване на спецправосъдието
Надежда Йорданова внесе в Министерски съвет предлагането за закриване на спецправосъдието

Предлага се и анулация на " кариерните
бонуси " за членовете на Висш съдебен съвет

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) предложение за освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев на съображение член 175, алинея 1 от Закона за правосъдната власт.

Като съществена причина за този акт се акцентира систематичното нарушаване на осъществяването на служебните отговорности от страна на обвинител номер едно и накърняването на престижа на правосъдната власт.

В претекстовете предоставени на Висш съдебен съвет се акцентира, че изложените в предлагането условия обосноват извод, са налице осъществени дейности и позволени бездействия от основния прокурор, които съставляват учредения по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за освобождението му от заеманата служба.

Ако Пленума на Висшия правосъден съвет реши, че са налице нарушавания може да направи предложение до президента за освобождението на основния прокурор от заеманата служба.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР