Правосъдният министър Данаил Кирилов, зам. главният прокурор Иван Гешев и

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов, зам. главният прокурор Иван Гешев и
Коментари Харесай

Данаил Кирилов пропусна да внесе във ВСС подписка, с която се иска извинение от... Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов, зам. основният прокурор Иван Гешев и представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев (от дясно на ляво) на конференцията след избора на Гешев за основен прокурор на 24 октомври

© Велко Ангелов Очакванията, че на днешното си съвещание Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще се занимае с подписката на близо 200 съдии от страната, с която те желаеха обществено опрощение от правосъдния министър Данаил Кирилов и новоизбрания от съвета за основен прокурор Иван Гешев, не се оправдаха.
Оказа се, че правосъдният министър Данаил Кирилов, който е обект на това послание, не е присъединил разискването му в дневния ред на пленума, а представляващият Висш съдебен съвет пренебрегва въпроса, с мотив че дневният ред се утвърждава от министъра. Самият Данаил Кирилов отсъстваше от съвещанието.

Обръщението на съдиите бе обществено оповестено още в петък, а публично бе импортирано в понеделник в институциите, в това число и във Висш съдебен съвет. То е адресирано преди всичко до българските жители, а по-късно - до президента, ръководителя на Народното събрание, премиера, Висш съдебен съвет и инспектората към съвета.
В него съдиите упорстват за обществено опрощение от Данаил Кирилов и Иван Гешев, както и формиране на дисциплинарно произвеждане против Гешев поради държанието им по време на двете съвещания на Висш съдебен съвет, на които беше обсъждана и гласувана единствената кандидатура за основен прокурор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Тяхното надменно държание и лична борба уронват неприемливо престижа на правосъдната власт и са неприемливи даже от позиция на най-ниските условия за етично отношение, учтивост и образование ", се споделя в обръщението. Отправените към съдиите " обидни реплики и недвусмислена опасност възприемаме като обиди и закани както към всеки арбитър и магистрат, по този начин и към всеки един жител на Република България ", се споделя в обръщението, като се обръща внимание на " съвсем неограничените господарски и репресивни пълномощия " на основния прокурор. Броят на включилите се към обръщението в четвъртък по обед бе 178 индивида. Пълния му текст вижте тук.

" Капитал " зададе въпрос до Министерството на правораздаването какви са аргументите за отсъствието на министъра, както и неналичието на съдийското послание в дневния ред на съвета. Отговор към момента не е получен.

Междувременно и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов изпрати публично писмо до министър Кирилов с въпрос за какво обръщението не е в дневния ред на пленума. Пред публицисти след днешното съвещание на съвета Панов дефинира протичащото се като " цинизъм без граници ".

Междувременно в уеб страницата peticiq.com бе открита и петиция за поддръжка на съдийския митинг от жители със същото наличие като обръщението на съдиите. Тя може да бъде подписана от всеки жител, който споделя изложеното в нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР