Правописът ни все още е аналогов и не е осведомен

...
Правописът ни все още е аналогов и не е осведомен
Коментари Харесай

В онлайн пространството няма официален правописен речник

Правописът ни към момента е аналогов и не е информиран за съществуването на интернет. В онлайн пространството, в което може да се откри всякаква информация, продължава да няма формален правописен речник. Тези, които излизат при инспекция в търсачките, са анонимни, не е ясно кой стои зад тях, каква база данни употребяват и по кое време за финален път тя е била осъвременявана. Това предизвестие повтарят в навечерието на Деня на националните будители, 1 ноември, създателката на платформата за просветеност " Как се написа? “ доктор Павлина Върбанова и учителката по български език Доротея Николова, с която организират класацията " Думи на годината “.

Липсата на формален меродавен източник точно в интернет, където използваме писмената тирада най-активно, покачва неграмотността и подкопава още повече уважението към родното слово, уверени са те. Оказва се, че съвсем няма на какво да разчитаме, с цел да съблюдаваме нормите, които Институтът по български език (ИБЕ) при Българска академия на науките дефинира.

" Ако днешният българин желае да направи информация за правописа на дадена дума, къде може да ревизира и да е сигурен, че се написа тъкмо по този начин? Единствено в хартиеното издание на Официалния правописен речник на българския език “, разяснява доктор Върбанова. Последното му издание е отпреди повече от 10 години и към този момент се постанова осъвременяването му. Малко хора знаят, че Речникът на българския език, който е наличен онлайн на страницата на Института за български език при Българска академия на науките, е разяснителен и не е благонадежден за правописни информации.

Нивото на общата просветеност на нацията има две страни – пишещият/говорещият човек, който би трябвало да се стреми към повишение на езиковата си просвета, и източниците, от които може да черпи познания за разпоредбите, допълват филолозите. Те означават, че постоянно се подиграваме на допускащите обикновени правописни неточности, само че е значим и въпросът сериозни ли сме в същата степен към източниците, от които се осведомяваме за настоящите правила в книжовния език.

" Има недостиг на престиж, който да стои зад българския литературен език. Във време, в което от ден на ден губим ориентири и чувство за твърда основа под краката си, това е сериозно значимо за нашата еднаквост и интелектуалното ни положение “, уверена е Доротея Николова. По думите ѝ е значимо ярки персони от институциите, регулиращи българския литературен език, да осведомят хората за настоящите правила. Съществен е и въпросът за популяризирането на всичко, обвързвано с езиковите правила и грамотността, като не би трябвало да се пропуща и ролята на медиите.

За последните 11 години платформата " Как се написа? “ е един от най-надеждните източници за езиковата ни просвета. Тя запълва голяма празнота и макар необятната ѝ и непрестанно актуализираща се палитра от информация за правописните, пунктуационните и граматичните правила, Официалният правописен речник на българския език е незаместим.

В началото на 2022 година стана ясно, че ИБЕ стартира създаването на онлайн платформа по поръчка на МОН на стойност 378 800 лева, с цел да се качи неговото цифровизирано и осъвременено наличие онлайн. По проект пpoeĸтът тpябвa дa пpиĸлючи дo ĸpaя нa актуалната 2023 година, т.е. след 2 месеца. До момента нямаме обществена информация дали езиковата платформа ще бъде подготвена в период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР