Право на всички физически и юридически лица да претендират за

...
Право на всички физически и юридически лица да претендират за
Коментари Харесай

Могат да се претендират обезщетение за претърпени вреди от нарушенията на антитръстовите норми

Право на всички физически и юридически лица да претендират за обезщетение за претърпени вреди от нарушаванията на антитръстовите правила, доколкото измежду засегнатия кръг могат да попаднат конкурентни компании, крайни консуматори, контрагенти и други даде Народното събрание с признати на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Вносител е Министерският съвет.

Същевременно се плануват и разпореждания за размера на възможното обезщетение и прехвърлянето на надценката по веригата на доставки. С цел да се обезпечи задоволително време на пострадалите да предявят иск за обезщетение, законопроектът вкарва "оборимата хипотеза, че картелът предизвиква вреди ", отбелязва в отчета си комисията по европейски въпроси. По този метод, от една страна, се улеснява опцията повредените лица да потвърдят претенциите си за обезщетение, а от друга - да се подсигурява правото на нарушителите да защитят своята позиция.

С цел превъзмогване на компликациите при доказване на антитръстови нарушавания се предлага влезлите в действие решения на Комисия за защита на конкуренцията да имат обвързваща мощ за гражданския съд по отношение на обстоятелството на осъществяване на нарушаването и установяването на нарушителя, както и да се основат правила, улесняващи достъпа на повредените лица до доказателства, в това число и такива, събрани в производството пред Комисия за защита на конкуренцията. Предвижда се и опцията гражданският съд да постанова санкции, в случай че се откаже достъп до дказателствата. В случаите, когато нарушаването е осъществено от две или повече предприятия, лицата следва да носят солидарна отговорност за породените вреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР