Право на отказ от договор за потребителски кредит.Случвало ли ви

...
Право на отказ от договор за потребителски кредит.Случвало ли ви
Коментари Харесай

Право на отказ от договор за потребителски кредит


Право на отвод от контракт за потребителски заем.

Случвало ли ви се е да вземете преждевременно решение, обвързвано с пари, за което след това сте съжалявали?

Добрата вест е, че в този случай има по какъв начин да измененията решението си без да понесете огромни загуби.

Според Закона за потребителския заем (ЗПК) всеки клиент, изтеглил заем, има опция да се откаже от подписания контракт в интервал от 14 календарни дни от подписването му (или от деня на приемането на изискванията по него).

При това състояние не дължите обезщетение или наказателна клауза и няма потребност да давате каквото и да било пояснения на кредитора.

Ще би трябвало обаче да възстановите сумата, която сте заели, дружно с лихвите и други неподлежащи на възобновяване такси, заплатени от кредитора.

Пригответе се да загубите известна сума

За страдание при отвод от заем ще се наложи да върнете освен получената сума, само че и всички лихви и такси, свързани с нейното разпределяне.

В общите условия на банката, с които автоматизирано се съгласявате при подписването на контракта, също по този начин би следвало да е записано, че административната такса за обслужване на заема се внася при сключване на контракта за заем по разплащателната сметка, от която ще се обслужва заемът.

В този случай събраната такса не предстои на възобновяване, даже заемът да не бъде усвоен. От тази позиция банката има право да я задържи, защото вие сте се съгласили с това изискване, подписвайки общите условия.

Как става отводът?

На първо място наложително би трябвало да уведомите документално кредитодателя за желанието си да разтрогнете контракта. Ако не го извършите и просто върнете сумата, това може да не бъде счетено за отвод от контракта, от което ще загубите много, а точно – в предстоящ миг ще би трябвало да си платите уговорената изначало рента по заема.

Уведомлението би трябвало да бъде изпратено в 14-дневен период от сключването на договорката. В случай че сте избрали нужната документи, съпътстваща контракта, да ви бъде изпратена по пощата, то срокът, в който можете да разтрогнете заема, е 19-дневен. Счита се, че добавените 5 дни са задоволителни да получите документите.

Трябва да го извършите по банковата сметка на кредитора в период 30 календарни дни от датата, на която сте изпратили известие, че се отказвате от контракта.

Въпреки че всъщност се отказвате от подписаната по-рано договорка, въпреки всичко няма да върнете сума, равна на тази, която сте изтеглили. Както към този момент споменахме, ще се наложи да заплатите контрактуваната рента по заема за времето, в което парите са „ престояли “ у вас.

Ако имате усложнение при изчисляването на точната сума, можете да се свържете със чиновник кредитната компания.

Едно обаче е несъмнено – сумата ще е доста по-малка от тази, която в последна сметка сте щели да върнете с от време на време внасяне на месечните ви вноски.

Обърнете внимание, че правото на отвод от контракт за заем важи единствено за заеми на стойност над 400 лв..

Вписване на заема в ЦКР

Понякога се случва даже неусвоен заем да бъде вписан в Централния кредитен указател. Въпреки логиката, че това не би трябвало да се случва, съществува една специфичност, която може да стане причина заемът да бъде регистриран в ЦКР.

Ако заемната сметка по вашия заем не е била закрита откакто не сте усвоили заема, той към момента може да участва в ЦКР.

Ако това ви се случи, би трябвало да се обърнете към банковия клон, в който сте подписали контракта за заем, и да помолите да бъде пусната молба за закриване на заема.

Това е верният метод за изчистване на заема от ЦКР.

Предсрочно погасяване на заем

Ако в даден миг сте били финансово затруднени и се е наложило да изтеглите заем, а в този момент имате свободни средства,

би трябвало да знаете, че можете да го погасите предварително когато и да е. В този случай кредиторът няма право да ви изисква лихвите и разноските за оставащата част от периода на контракта.

Кредитополучателят не дължи обезщетение или наказателна клауза, когато погасяването на заема се прави в интервал,

погасяването е осъществено въз основа на заплащане по осигурителен контракт, имащо за цел гарантиране на връщането на заема, или договорът е под формата на овърдрафт.

Във всички други случаи на предварително погасяване на заема от страна на потребителя кредиторът има право на обезщетение.

То обаче не може да надвишава 1% от предварително погасената сума по заема при оставащ интервал на контракта над една година и 0,5% от нея при оставащ интервал на контракта по-малък от година.

Сравнете другите предложения бързо и елементарно

За да не се стига до взимане на заем, от който в следствие да се наложи да се откажете, първо сравнете всички налични предложения преди да вземете решение.

Преди да подпишете контракт, кредиторът би трябвало да ви даде общоприет европейски формуляр с информация по отношение на потребителския заем.

Този документ има за цел да ви помогне да разберете допустимо най-добре реда и изискванията на контракта за заем, който вероятно възнамерявате да подпишете.

Европейският формуляр включва:

– главните характерности на договора;

– размера на заема и неговата цена;

– годишния % на разноските (ГПР – една-единствена стойност, означаваща общия размер на разноските по заема, в това число лихви, комисиони, такси и всевъзможен различен тип разходи);

– броя, периодичността и размера на всички ваши плащания;

– информация по значими правни аспекти.

По този метод ще можете да сравнявате предложения за заеми от разнообразни снабдители и да изберете най-подходящата за вас. Ако кредиторът не ви е дал този формуляр, имате право да го изискате.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР