Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев

...
Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Ветото на президента върху промените в АПК падна в парламентарна комисия

Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев над част от измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), а от Българска социалистическа партия обявиха окончателното си желание да сезират Конституционния съд (КС), когато промените влязат в действие.

Срещу ветото гласоподаваха 12 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Движение за права и свободи. Седмината народни представители от левицата го поддържаха. Дебатът в правната комисия продължи четири часа, като по промените, които президентът върна за наново разискване се изрекоха представители на десетки цивилен организации. Предстои ветото да бъде разисквано в пленарната зала на Народното събрание, което се чака да стане в четвъртък.

Промените в Административнопроцесуален кодекс бяха признати от Народното събрание на 25 юли и върнати за ново разискване от президента Румен Радев на 1 август. Той оспорва общо 16 разпореждания от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от съществени конституционни начала и деформира обичайни правила и достижения на административното право. Президентът счита, че с измененията ще се понижи интензитетът на отбраната на правата на жителите и юридическите лица, свързани с актове, издавани от позицията на власт и изискващи послушание.

Държавният глава показва противоречие с наредбите за разпоредбите за подсъдността, закритите правосъдни съвещания, фрапантно увеличените такси в касационното произвеждане и премахването на касационната инстанция в редица специфични закони.
Щеше да е почтено президентът да събере всички заявки на гражданските организации по Административнопроцесуален кодекс и да направи искане в Конституционния съд, а в това време актът да бъде обнародван. Това сподели националният представител от ПГ на ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов.

Кирилов акцентира, че текстовете в Административнопроцесуален кодекс се основават на правилото на равнопоставеността. По отношение на таксите той изясни, че те са лимитирани, защото има таван. Според него в продължителния развой на приготовление на измененията в Административнопроцесуален кодекс е отразена силата на административните магистрати да се случат тези промени. По отношение на двуинстанционността,

Кирилов разясни, че в Административнопроцесуален кодекс се позволява лишаване на втора инстанция, когато разногласието е ниско натоварен. „ Не считам, че това са случаи, в които се засягат основни права ", съобщи още Кирилов. „ Дебатът е потребен при всички положения. Нищо, че това е четвърти или пети път, в който обсъждаме причините по Административнопроцесуален кодекс ", сподели Данаил Кирилов и обърна внимание, че измежду гостите, които участват на дебата по президентското несъгласие, има изразители на чистата гражданска самодейност, както и експерти и юристи, които взаимодействат с гражданското общество.

Подкрепяме ветото на президента и в случай че измененията в Административнопроцесуалния кодекс бъдат признати още веднъж, ще ги апелираме пред Конституционния съд. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков. Според него измененията в Административнопроцесуален кодекс имат позитивни моменти, само че някои текстове са удар по правата на жителите. Той разясни, че Българска социалистическа партия повече от една календарна година излага претекстовете си във връзка с Административнопроцесуален кодекс във всички работни групи и обърна внимание, че Административнопроцесуален кодекс е един от най-обсъжданите законопроекти.

„ Таксите всъщност са несправедливи. В това мнение се сплотяват не просто съпротива, цивилен бранш и президентска институция, работодателски организации. На противоположната страна безусловно самотно стоят ръководещите ", разяснява още той. Според него ръководещите се държат самоубийствено. „ Ако измененията влязат в действие, заявяваме безапелационната си позиция, че ще ги дадем на Конституционен съд ", добави Божанков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР