Правната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени

...
Правната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени
Коментари Харесай

На първо четене: Правната комисия прие да гласуваме по избор с хартиена бюлетина или машина

Правната комисия одобри на първо четене предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ Демократична България “.

Проектът за промени в Изборния кодекс на „ Българска социалистическа партия за България “ планува гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина, като остава изискването да няма машинно гласоподаване, когато секцията е по-малко от 300 гласоподаватели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели.

„ Възраждане “ оферират Централната изборна комисия да отразява пропорционалното систематизиране на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия избирателен ден за да се попречват изборни измами. От Демократична България са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния избор, те се оповестиха срещу смесения вид гласоподаване, който оферират от левицата - с хартия и машина. 

От ГЕРБ-СДС поддържат хартиената бюлетина. „ Български напредък “ обявиха, че са за оставане на машинния избор, тъй като по този начин може да се подсигурява в по-голяма степен честността на гласуването. Движение за права и свободи споделиха, че сред двете четения ще предложат вид гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а точно бюлетината да се слага в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като регистрираха, че този модел работи в Съединени американски щати. 

Правната комисия одобри на първо четене и плановете за промени в антикорупционно законодателство, импортирани от Министерски съвет от „ Продължаваме Промяната “, чиито представители напуснаха съвещанието още първоначално.

Във връзка с антикорупционното законодателство от ГЕРБ-СДС разясниха, че поддържат и двата законопроекта, като упорстват за качествено антикорупционнно законодателство, което да служи няколко години. Те имат и забележки към плановете, като показаха, че би трябвало детайлно да се обсъдят и да се организира по-широк публичен спор по някои от точките, като се включат в разискването научната общественост и магистратите. 

От Движение за права и свободи също показаха, че имат рецензии, само че поддържат и двата законопроекта, като прибавиха, че на второ четене ще създадат оферти за промени. „ Българска социалистическа партия за България “ означиха, че планът на Министерски съвет е по-добре развъртян, а по другия би трябвало още работа. От „ Възраждане “ се въздържаха при гласуването, тъй като упорстват за мнения от заинтригуваните страни, като означиха, че антикорупционната комисия не би трябвало да се трансформира в бухалка. Според „ Български напредък “ би трябвало по-висока степен на синхорн сред двата законопроекта, Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, като ще предложат и техни промени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР