Правна комисия разглежда няколко законопроекта, които целят да решат проблем,

...
Правна комисия разглежда няколко законопроекта, които целят да решат проблем,
Коментари Харесай

Надежда Йорданова : Предложението ни гарантира, че нито един български гражданин няма да е над закона

Правна комисия преглежда няколко законопроекта, които целят да решат проблем, поради който България е осъждана неколкократно от Европейска комисия. От Демократична България предлагаме механизъм за по-голям надзор върху основния прокурор. Той ще подсигурява, че нито един български жител няма да е над закона. Целта на препоръчаните промени не е съответно лице. Това съобщи някогашният министър на правораздаването и народен представител от " " в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Този, който ще проверява основния прокурор ще е също прокурор. Изборът кое да е това лице ще бъде направено от съдии във Върховен касационен съд. Нарушения на Конституцията няма. Важно е лицето, което ще бъде назначено, да не е подвластно от основния прокурор “, обясни тя.

„ Предвижда се проверяващият прокурор да има и контролиращ прокурор. Крайният поръчител, че процесът ще бъде обективен ще бъде съдът. Българският самостоятелен съд ще реши дали има отговорно лице. Гаранциите са, както във всяко едно наказателно произвеждане. Предвижда се още, когато има легален мотив, ръководителят на Върховен касационен съд да започва процедура за избор на прокурор атхок “, посочи Йорданова.

„ Ако не решим институционалният проблем с основния прокурор това ще блокира Планът за възобновяване и резистентност. Една от основните промени в ПВУ е въвеждането на ефикасен механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор и неговите заместници. Става дума за институционални проблеми, а не личностни “, предизвести тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР