"Правителството все още не е започнало преговори с трите потенциални

...
"Правителството все още не е започнало преговори с трите потенциални
Коментари Харесай

Стефан Янев: Сделка с Грипен-ите няма

"Правителството към момента не е почнало договаряния с трите евентуални компании и надлежно страни, които оферират да дават подобен вид аероплан за българските военновъздушни сили ", съобщи пред Българска национална телевизия секретарят по сигурност и защита на президента Стефан Янев, който беше министър на защитата в служебното държавно управление на Огнян Герджиков.

"Оценката на офертите и класирането е направено от междуведомствена работна група. Служебното държавно управление на процедура валидира това класиране и дава опция на идващото държавни управления да вземе решение с коя компания или надлежно страна да стартира договаряния. Военнотехническата експертиза не дефинира политическите диалози, които могат да бъдат извършени по-късно ", посочи Янев.

"Първо да кажем ясно, че договорка с Gripen-ите няма. Правителството към момента не е почнало договаряния с трите евентуални компании и надлежно страни, които оферират да дават подобен вид аероплан, какъвто е необходим на българските военновъздушни сили. От гледна точна на решението, което е взето от служебното държавно управление, надалеч не предопределя какво е процедурата оттук насетне ", съобщи Янев.

Той посочи, че решението, което е било взето в границите на мандата на служебното държавно управление просто валидира военната експертиза, която се произнесе въз основата на дадените ѝ пълномощия от 43 Народно събрание. Решението на Народното събрание е взето през юни предходната година.

"На базата на това признато решение е избрана една пътна карта на плана, която включва целия времеви диапазон по метода на подаване на офертите, метода на тяхното оценяване. В рамките на тази пътна карта и периодите, които са заложени там, оценката на тези оферта беше направена от тази междуведомствена работна група, която направи класиране на офертите. След това служебното държавно управление със свое решение от април, на процедура валидира това класиране, даде опция на идващото държавни управления да вземе решение с коя компания или надлежно страна ще стартира договаряния. "

Стефан Янев посочи, че в границите на тази пътна карта са сложени точни периоди. Срокът за даване на писмата за искане на оферта до съответните страни и компании е 13 декември, което предопределя периода за подаване на документите да е 13 март. В резултат на искане на една от страните този период е продължен с три седмици. След тези три седмици работната груба въз основата на критериите в пътната карта прави оценка офертите - 1,2,3.

Ние валидирахме военнотехническата експертиза, която споделя, че класирането е по регистрирани параметри - механически, времеви, бойни. Решението на това държавно управление надалеч не дефинира с кого да стартират договарянията, посочи Янев.

"С това решение на служебното държавно управление по никакъв метод не се забавя процесът и не се предопределя кой е спечелилият в състезанието и с кого да се договаря. Напротив то дава цялостна опция на настоящето държавно управление да вземе решение с кого да договаря ", сподели Янев.

По думите му класирането е направено от комисията, която работи в границите на служебното държавно управление по пътната карта, която е готова от предходното държавно управление. Това са комплицирани договаряния, които регистрират голям брой параметри и изискват доста време.

"Имайки поради, че в сегашният бюджет за защита няма пари за модернизационни планове, само че в националния бюджет има обособен ред, в който е казано, че съществуват едни пари, които биха могли да бъдат първичната вноска за капиталов модернизационен план. Ние от служебното държавно управление се опитахме да дадем небосвод на постоянното държавно управление да завърши тези договаряния до края на годината, с цел да употребява този финансов запас ", добави Янев.

За да се отстранен подозренията, че комисията може да работи под напън, той изясни, че данните се дават в таблица и няма опция за бъдат манипулирани и да се търси метод за патронизиране на една от страните и ощетяване на други.

"Военнотехническата експертиза не дефинира политическите диалози, които могат да бъдат извършени по-късно. Оттук нататък полето е в политиците, те да вземат решение с кого да договарят. ", сподели Янев

На въпрос за какво една от компаниите е дисквалифицирана, Стефан Янев съобщи, че думата дисквалификация не е напълно правилна, тъй като офертата за МИГ-овете действително е класирана. Те са класирани на трето място, тъй като има индикатори, като времеви небосвод на доставка и метод на заплащане, които излизат отвън параметрите на капиталовия план.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР