Правителството в оставка връзва ръцете на новия министър-председател със свои

...
Правителството в оставка връзва ръцете на новия министър-председател със свои
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Аз не смятам, че ще има нови избори

Правителството в оставка връзва ръцете на новия министър-председател със свои решения от последните дни.

Такава е оценката на вицепрезидента Илияна Йотова. Междувременно стана ясно, че Конституционният съд е позволил за разглеждане жалбите на президента и на опозиционни депутати по последните промени на главния закон. Двете каузи ще бъдат обединени.

Въпреки рецензиите сред сътрудниците в некоалицията вицепрезидентът е на мнение, че до нови парламентарни избори няма да се стигне, тъй като желанието за власт е " по-силно от всичко ". А на въпросите дали президентът избърза със свикването на консултациите към връчването на мандати за образуване на ново държавно управление, Йотова отговори, че недоволни постоянно ще има, тъй като съгласно едни президентът бърза, а съгласно други - че бави процедурите.

Вицепрезидентът съобщи, че по-логично би било партиите в ръководството да проведат диалог с президента за готовността им за ново държавно управление, само че това по този начин и не се е случило, написа NOVA.

" Да бъдат по този начин положителни да кажат на президента: " Г-н президент, належащо ни е еди какъв брой си време ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея връзките сред ПП-ДБ и ГЕРБ – Съюз на демократичните сили са достигнали " висока точка на шупване ", надхвърляща разногласието към ротацията.

" Назначения, подписване на контракти за милиарди, нови заеми, нови постове в организации, което идва да покаже, че те дотам си нямат доверие и предпоставят работата на новия премиер-министър, че безусловно го оставят с вързани ръце ", показва вицепрезидентът.

Нови парламентарни избори или нов кабинет в границите на това национално заседание – решението е в ръцете на некоалиционните сътрудници. " Аз не считам, че ще има нови избори, тъй като желанието за повече власт, пари, систематизиране на регулатори - е по-силно от всичко останало ", акцентира Йотова.

Липсата на разговор освен сред некоалиционните сътрудници, само че и сред министрите вътре в държавното управление, също е проблем, счита Йотова. Тя уточни като образец конфликта сред транспортния и здравния министър към медицинския хеликоптер, който и до през днешния ден стои на земята.

" Дори вътре в държавното управление си нямат доверие един министър с различен. Как считат оттук насетне да пазят себе си и присъединяване си в това държавно управление – аз нямам отговор на този въпрос ", твърди вицепрезидентът.

Ако се стигне до сформиране на следващ длъжностен кабинет, този път президентът няма свободата самичък да го подреди. С последните конституционни промени той може да избира сред съответни персони за министър председател – измежду тях са ръководителите на Народното събрание и Сметната палата, шефът на Българска народна банка или омбудсманът. Министрите пък ще са препоръчани от кандидат-премиера, не от президента.

" Добра или неприятна - Конституцията с новите ремонти е настояща и ние ще я съблюдаваме ", безапелационна е Йотова.

Дали последните промени опонират на главния закон - последната дума ще е на Конституционния съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР