Правителството в Кипър разширява държавната подкрепа за потребителите заради продължаващото

...
Правителството в Кипър разширява държавната подкрепа за потребителите заради продължаващото
Коментари Харесай

Кипър разширява подкрепата за потребителите заради скъпия ток

Правителството в Кипър уголемява държавната поддръжка за потребителите поради продължаващото повишаване на цените на електричеството.

Одобреният от него през днешния ден нов пакет ограничения против повишаването на тока ще коства над 50 млн. евро и ще се ползва за съвсем 500 000 семейства и над 111 000 компании.

Безвъзмездната помощ по новата стратегия обгръща от 50% до 100% от идните нараствания на разноските за електрическа енергия на потребителите, изясни финансовият министър Константинос Петридис.

Държавата ще поеме 100% от спомагателното повишаване на тока за семействата от уязвимите обществени групи.

За останалите битови клиенти и за предприятията дотацията ще покрива 50%, 75% или 85% от покачването, според от количеството на употребяваната от клиентите електрическа енергия.

Намалението ще се отрази в сметките, които ще бъдат изпратени през септември, за потреблението в интервала юли - август.

Възстановява се 19-процентната ставка на Данък добавена стойност върху сметките за електричество, която до края на август е понижена на 9%.

Разликата обаче ще се покрива от държавна дотация, която държавното управление ще заплати на електроенергийната компания за промяна на фактурите, заяви още финансовият министър.

Новите ограничения целят да облекчат фамилиите и бизнеса пред предстоящото повишение на сметките за ток до 25% през есента.

В същото време те предизвикват потребителите да икономисват сила, акцентира министър Петридис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР