Правителството ще проверява дали от храните не идват свръхпечалби на

...
Правителството ще проверява дали от храните не идват свръхпечалби на
Коментари Харесай

Проверки разкриха стотици нелоялни търговски практики у нас

Правителството ще ревизира дали от храните не идват свръхпечалби на гърба на уязвимите групи

„ Макар и Координационното звено, което ще управлява образуването на цените на храните у нас, официално да е образувано през вчерашния ден, ние работим към този момент повече от месец. Това ни оказа помощ да имаме действителни резултати. Изготвяме платформа, която ще бъде налична за всички ".

Това съобщи на брифинг служебният вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев по отношение на мониторинга и контрола на цените на питателните артикули, предава.

" Резултатите от работата ни досега са много притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги. Установени са и други нарушавания, които не зачитат правата на потребителите и жителите. Не разгласяваме война на комерсиалните вериги, не желаеме да водим такава, само че като страна и изпълнителна власт сме задължени да защитим жителите и уязвимите групи. Искаме да се уверим, че не се стига до свръхпечалби точно върху гърба на узявимите групи ", уточни още той.

" Направени са над 300 взаимни инспекции на всички ангажирани институции. КЗП е направила 471 инспекции и са открити 452 нарушавания, 200 от тях са нелоялни търговски практики.

БАБХ са направили 333 инспекции и са установени 32 нарушавания. Национална агенция за приходите са направили 340 инспекции и са формирани 71 акта за нарушаване.

В момента настрана текат 150 инспекции на Национална агенция за приходите и 9 проверки. Ще има още резултати ", съобщи Алексиев.

" Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и по този начин се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено “, съобщи от своя страна Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Той изясни, че установяването на нелоялни търговски практики е доста значимо, тъй като те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

Алипиев даде няколко образеца за нелоялна търговски практики. " Търговецът показва погрешна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била препоръчана. Подвеждаща информация за тежестта на стоката. Продукти, които се продават за българско произвеждане се оказва, че са импорт от други страни ", сподели той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР