Правителството ще оцелее - но не заради твърда подкрепа от

...
Правителството ще оцелее - но не заради твърда подкрепа от
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ не влизат в зала за вота - знак, че не са доволни от министри

Правителството ще оцелее - само че не поради твърда поддръжка от сглобката, а тъй като опозицията не може да събере 121 гласа, има единствено 71. Своя математика, при която кабинетът да не бъде съборен от вота на съмнение, само че и да разбере, че би трябвало да е по-сговорчив към ГЕРБ, има намерение да приложи водачът на партията Бойко Борисов, написа " 24 часа ".

Преди дни той предизвести съдружните си сътрудници, че в политиката най-важна е математиката и да можеш да събереш до 121. Прозвуча като опасност, съчетано с недоволството на Борисов от работата на министри и заканите да има смени, когато министър председател стане Мария Габриел.

“Правителството работи за интереса на България. Ако някой не желае да взе участие в това, може и да обърка математиката, само че това е напълно друга задача ”, отговори му министър председателят акад. Николай Денков. “Би било извънредно неуместно някой да не поддържа държавното управление ”, добави той.

Борисов няма желание да смъкна държавното управление, само че няма и да го поддържа изцяло. А от залата и при дебатите, и при гласуването ще отсъстват знакови лица на ГЕРБ, с което Борисов ще покаже на Денков, че има неодобрение.

В тази проява ще помогне и това, че вносителите на вота - “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, събират едвам 71 гласа, а с цел да падне държавното управление, са им нужни най-малко 121 депутати. Второ, тъй като ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи дружно имат 168 депутати. Така даже някой от болшинството да отсъства или да не поддържа кабинета, той отново събира задоволително гласове.

Че ПП-ДБ ще застанат единно зад държавното управление, подозрение няма. “Друга опция на ръководството на Денков няма. Той се оправя доста добре и всички партии, които поддържат държавното управление, правят оценка неговата активност ”, разяснява предходната седмица съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Вотът на съмнение няма да мине, съобщи и Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ подсигурява, че няма да е той индивидът, поради който ще падне държавното управление. И даде да се разбере, че чака партията му да поеме ротационното ръководство, с цел да се освободи от слабите министри. Въпреки това обаче даде сигнали към (не)коалиционните си сътрудници, че би трябвало да внимават по време на вота на съмнение.

В групата на ГЕРБ обаче има депутати, които нееднократно в последните месеци са показали, че не поддържат кабинета. А първият, чийто глас се слага пред скоби, е на някогашния енергиен министър Делян Добрев, който съвсем всеки ден изобличава нередности в ръководството.

Още в деня, в който Денков се закле като министър председател, Добрев разгласи, че ще следи всеки изхарчен лев и всяка стъпка на “Продължаваме смяната ”. Политическа партия са мощно неподготвени хора, отсече той на 6 юни и в символ на митинг не поддържа държавното управление. “Гласувах “против ”, тъй като не преставам да считам, че Политическа партия са пасмина от измамници, жадни за власт. Чакам с неспокойствие да гласоподавам “за ” при първия избор на съмнение към това държавно управление... И ми се коства, че този миг ще настъпи много бързо! ”, написа той във фейсбук, придружавайки обявата си със фотография на гласуването си против кабинета.

Не е ясно каква тъкмо форма на митинг ще избере Добрев в този момент - дали ще съблюдава заканата си да гласоподава “за ”, или пък ще е “против ” или “въздържал се ”, или пък просто няма да влезе в пленарната зала, само че сходен ход се чака. Както се чака също и други негови сътрудници да го последват, с цел да покажат неудовлетвореността си от държавното управление. Но не и с цената то да бъде съборено.

Зад държавното управление към този момент твърдо продължава да стои и Движение за права и свободи. И най-малко до приемането на конституционната промяна сигурно ще е по този начин, даде да се разбере Делян Пеевски.

Той изясни, че от Движение за права и свободи виждат доста неща, само че е по-добре да дадат оценката си, когато стане време за ротация. “Ако държавното управление си извършва уговорките към хората, ще ги поддържаме, подкрепихме ги за съглашението с миньорите, чакаме да си изпълнят уговорките ”, съобщи Пеевски предходната седмица в коридорите на Народното събрание.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР