Правителството ще определя цените на държавните фирми. Това предвиждат промени

...
Правителството ще определя цените на държавните фирми. Това предвиждат промени
Коментари Харесай

Вземат печалбите на държавната енергетика със закон

Правителството ще дефинира цените на държавните компании. Това плануват промени в Закона за енергетиката, които е подготвило отрасловото министерство. Новите текстове обаче още не са оповестени в портала за публични съвещания.

От ведомството на Александър Николов изясняват, че измененията плануват Министерският съвет да приема референтна цена за държавните електроенергийни компании. Достигнатите на пазара нива над тази цена, умножени по създадената от съответното сдружение електрическа енергия, ще се събират като доход във фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Основните компании в държавната енергетика, които имат отношение към разноските на компаниите и семействата, са АЕЦ “Козлодуй”, Националната електрическа компания, Топлоелектрическа централа “Марица – изток 2”, Електроенергийният систематичен оператор, “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”. Изземването на приходите над избраната административна цена евентуално се отнася за държавните производители на ток, защото цените на преносните оператори и на “Булгаргаз” се дефинират от КЕВР.

Готвените промени плануват спомагателни вноски към фонда “Сигурност на електроенергийната система” и от възобновимите източници, когато пазарната цена на тока и наградата, която те получават, е по-висока от преференциалната цена, на която по закон НЕК изкупува електрическата енергия им. Това е опит да се реализира правдивост, освен да се изземват приходите на държавната енергетика от високите цени на тока на борсата, а и от възобновимите източници.

Предвижда се и противоположният случай – когато пазарната цена плюс наградата е по-ниска от преференциалната за изкупуване, да получават в допълнение заплащане, цитира 24 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР