Правителството реши да освободи от такси студенти - първокурсници, избрали

...
Правителството реши да освободи от такси студенти - първокурсници, избрали
Коментари Харесай

Освобождават от такса първокурсниците по приоритетни специалности в Университета

Правителството реши да освободи от такси студенти - първокурсници, избрали специалности, от които пазарът на труда ще има потребност.

Снимка: btvnovinite.bg
Мярката се отнася за тези 8 професионални посоки. Сред тях са педагогика, вяра, химия, физика, енергетика.

Снимка: btvnovinite.bg
Семестриални такси няма да заплащат и първокурсниците, записали да учат 8 специалности, най-вече филологии, а също и хидрострителство.

Снимка: btvnovinite.bg

Промените ще влязат в действие през идната академична година.

Списъкът на професионални посоки и предпазени специалности ще обхване съвсем 4500 студенти в първи курс.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от тях са в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Алекс Иванов е студент компетентност „ Хидростроителство ". Справка демонстрира, че изборът му са създали още единствено още 6 души в този курс.

Снимка: btvnovinite.bg
Решението за освобождение от такси за първокурсници, обаче, няма да докара до доста повишение на интереса към тази компетентност, счита ректорът на университета. Основната причина - заплащането след дипломиране.

„ Най-вече възнаграждението пречи, тъй като в държавните структури то е ниско, клони към алегорично. Един инженер, който дава отговор за поддръжката на язовир, е на минимална заплата “, показва ректорът проф. доктор инж. Иван Марков.
Таня Михайлова: Имаме 7 възпитаници с три шестици от матурите Резултатите на зрелостниците тази година са по-добри от миналата, изясни тя
Няма да се трансформират критериите за кандидатстване и за специалностите в Софийския университет, които влизат в тази мярка. От нея ще се възползват близо 800 студенти, изясняват от Алма матер.

Критериите за банкет в специалностите са избрани към този момент и не са определяни по отношение на решението за освобождение от възнаграждение на таксите за образование, показват от Софийския университет.

Снимка: btvnovinite.bg
Според просветното министерство би трябвало да се подтиква висшето обучение, което да дава отговор на условията и потребностите на стопанската система и пазара на труда у нас.
МОН регистрира сполучлива сесия при матурите за дванайсетокласниците Средната оценка по БЕЛ е 4,20, а на втората матура - 4,84
Необходимите средства за използването на препоръчаната мярка за първия учебен срок на образователната 2020/2021 година, в размер на 1,3 млн. лева, ще бъдат за сметка на разчетените за задачата средства в бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година Необходимите средства за 2021 година ще бъдат планувани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши учебни заведения.

От просветното министерство възнамеряват мярката да се вкара и за студентите през идващите години. А дали ще има резултат – следва да разберем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР