Правителството разпредели 2,7 млрд. лева за час и половина за

...
Правителството разпредели 2,7 млрд. лева за час и половина за
Коментари Харесай

Кабинетът разпредели над 2,7 млрд. лева излишък за пътища, но за майките, детските градини, пациентите и пенсионерите пари няма

Правителството разпредели 2,7 милиарда лв. за час и половина за пътища и асфалт. Ние поискахме да се провиснал 66 млн. лв. за безвъзмездни градини за всяко дете, малко над 80 млн. лв. за посоки, профилактика и проучвания, искахме да се усили втората година на майчинството – майките взимат по 380 лв. и това не е променено, пенсионерите не са получавали преизчисления на пенсиите се от 10 години. За тези разноски нямаше пари, само че за пътища се откриха и то за доближени кръгове. Това сподели ръководителят на „ Изправи се.БГ” Мая Манолова, която през днешния ден е в Пазарджик за мобилна приемна и среща с обществеността. По думите й под 1 милиарда лева е необходим да се преизчислят пенсиите на база 2009-2010 година в случай, че това от 10 години не е правено.

"Властта ме набеляза като детайл, който съставлява опасност и като претендент за кмет, и в този момент ", разяснява Манолова на въпрос за какво напусна омбудсманството, като уточни, че властта не е разрешавала да се бори за идеите на хората.

Припомняме, че предходната седмица Манолова откри клон на „ Изправи се.БГ” във Видин, а идната седмица ще продължи с мобилната приемна в Севлиево и други обитаеми места. Манолова заяви, че на следващия ден „ Изправи се.БГ” ще взе участие в митинга в София срещу мръсния въздух.

"В Пазарджик имаме сигнали и тъжби по проблеми с канализацията. ВиК- асоциацията ви е без одобрен бизнес проект от КЕВР. От водната промяна на властта остана единствено обезпеченото покачване на цената на водата. И толкоз. Мрежата ремонтира ли се, какъв брой от нея, какво е качеството, какъв брой са понижени загубите тъкмо – сега са над 60 % - това са големи течове, само че самата КЕВР не е разгласила още отчета си за положението на ВиК-сектора и затова няма отговори на тези въпроси ", сподели Манолова.

Според нея колкото по-късно се предприеме нарастването на цената на водата, толкоз по-лавинообразно ще е то за четирите области без бизнес-планове, какъвто е казусът с Пазарджик. "Обмисляме да подадем тъжби пред Административния съд по текстове от Наредба 4, съгласно която са дискриминирани хората в жилища по отношение на тези в къщи за наложителната замяна на всеки пет години на водомерите в домовете им ", сподели още Манолова.

"Жалби от мобилни оператори и банки, тъжби за бързи заеми, от частни правосъдни реализатори са преобладаващи за през днешния ден ", заключи Манолова за приемната си и даде образец с проблем на жена, която е изтеглила 13 заема от компании за бързи заеми, а след това, с цел да ги обслужва, изтеглила ипотечен заем, вследствие на което станала жертва и на ЧСИ.

Бившият омбудсман подсети, че е внесла проектозакон против произвола на банките. "Депутатите обаче гласоподаваха в интерес на банковото лоби и избраха да обслужват него, а не жителите. И в този момент единственото ви жилище не е под отбрана, в случай че банката ви го изиска поради неплатени заеми ", изясни Манолова.

Тя се зарече, че ще осведоми Европейска комисия, тъй като България е в наказателна процедура, за признатите от депутатите текстове в интерес на монопола на банките. Манолова добави, че по този начин се нарушава и Директивата за правата на потребителите, и тази за отбрана от неравноправни клаузи.

"Силните на деня издевателстват над елементарните хора. Това ни накара да създадем „ Изправи се.БГ”. Това е гражданска платформа, която пази хората и оказва помощ на елементарните хора, които сами не могат д а преодолеят натиска от мощните на деня ", сподели още Манолова.

Тя подсети, че първата акция е „ Малките пред огромните – за отбрана на жителите от администрацията, на дребния бизнес от административния рекет, на пациентите от неприятното опазване на здравето, на гласоподавателите от тежката изборна машина, на потребителите от монополите.

"Първата ни среща беше във Видин, там учредихме „ Изправи се, Видин” с локални Неправителствени организации, които пазят жителите. Там сме се борили за отбрана на пациентите на хемодиализа, за служащите с неизплатени заплати, за медицинските сестри и в този момент продължаваме ", сподели Манолова.

Тя добави, че в гражданската платформа за напън към този момент има и електронни сигнали от Пазарджик. "Ще отиваме и на място там, където проблемите са огромни и се постанова да ги осветим на място ", сподели още Манолова.

По думите й първата победа на гражданската платформа бе прекъсването на Закона за земеделските земи, съгласно който се предвиждаше насилствена комасация, окрупняване на земеделските земи в ущърб на дребните. Втората победа е налагането на мораториум върху покачването на водата най-малко за Перник, чийто поданици са на воден режим.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР