Правителството проведе поредица от срещи и преговори с ръководството на

...
Правителството проведе поредица от срещи и преговори с ръководството на
Коментари Харесай

Постигнатите договорености с ръководството на „Лукойл“ ще доведат до многократно по-големи приходи в бюджета на България и ще осигурят компенсации за хората и бизнеса

Правителството организира поредност от срещи и договаряния с управлението на „ Лукойл “.

В резултат беше реализирана договореност от 1 януари 2023 година компанията непринудено да трансферира своя център на икономическа активност в България, т.е. към този момент няма да работи на процесинг (ишлеме) и цялата облага от активността на рафинерията ще остава в България, а не в Нидерландия или Швейцария, както беше до момента. Това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет.

Постигнатата договореност дружно с осъществяването на плануваното в европейската регулация в допълнение облагане на свръхпечалбата с 33 % налог, ще докара до неведнъж по-големи доходи в бюджета на България. „ Като образец: за 2021 година „ Лукойл Нефтохим Бургас “ е платил 3,5 милиона лв. налог облага, за 2022 година чакаме към 100 милиона лв., а за 2023-а – в пъти повече – сред 600 милиона лв. и 700 милиона лв. “, добави Алексиев. Вицепремиерът означи, че със средствата, които страната ще получи по описания механизъм, се приготвя и ще бъде препоръчана Програма за компенсиране на уязвимите групи от обществото. „ Средствата за обезщетения ще бъдат обезпечени вътрешно от системата, а не от налозите на всички нас, както бе до момента с компенсацията от 25 стотинки “, акцентира заместник-министър ръководителят.

Алексиев уточни, че за може да бъдат осъществени тези договорености, е належащо да бъде обезпечено естественото действие на рафинерията, което включва доставката на съветски петрол, за какъвто е проектирана, обезпечаването на опция за износ на създадените нефтопродукти, защото от една страна те няма къде да бъдат складирани и би трябвало да бъдат оползотворени, а от друга – това носи спомагателни доходи на страната ни. „ Относно износа, желая да заявя, че съм срещу реекспорта на недопечен нефт, само че не е належащо да бъде ограничавано изкуствено производството на рафинерията, защото по-голямото произвеждане води до по-ниски цени за вътрешния пазар. На второ място възбраната за експорт на нефтени артикули би нарушила външнотърговското салдо на страната ни и от експортьор България може да се трансформира във вносител, което е неприемливо “, посочи вицепремиерът Христо Алексиев. В този подтекст ограничението на износа би се отразило отрицателно и на приходите в държавната хазна. „ Генерираните спомагателни доходи ще бъдат употребявани за обезщетения на цените на горивата за хората и за бизнеса, за което ще бъдат признати нужните дейности от държавното управление “, подчертава заместител министър-председателят.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР