Правителството прие промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества

...
Правителството прие промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества
Коментари Харесай

МС прие промени в Закона за оръжията

Правителството одобри промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите издели я. Това се случи на днешното съвещание на Министерски съвет, осведомят от държавната пресслужба.

С новите промени се вкарват нормативни условия на Европейски Съюз по отношение на:

- техническите спецификации, на които би трябвало да отговоря маркировката на огнестрелните оръжия и техните съществени съставни елементи (Директива за осъществяване 2019/68 на Комисията);

- техническите спецификации, на които би трябвало да отговорят предупредителните и сигнални оръжия, с цел да е обезпечено, че те не могат да бъдат модифицирани в огнестрелни (Директива за осъществяване 2019/69 на Комисията).

Институтът по защита " Професор Цветан Лазаров " към Министерство на защитата не избран като орган, който да прави изпитване на мостри на сигналните и предупредителни оръжия за сходството им с техническите спецификации, избрани в Приложение към закона.

При открито сходство органът издава документ за типа, модела, калибъра на оръжието, името на производителя/вносителя, годината на произвеждане и номер и дата на протокола на изпитване. Копие от документа съпровожда всяка доставка на сигнални и предупредителни оръжия.

Към Министерство на вътрешните работи се основава Национална точка за контакт (НКТ), която реализира продан на информация с способените органи на другите страни членки на Европейски Съюз за сходството на предупредителните и сигнални оръжия с техническите спецификации. НКТ разгласява на интернет страницата на Министерство на вътрешните работи лист на предупредителните и сигнални оръжия, които подхождат на техническите спецификации, техните идентификационни данни и имената на техните производители и вносители.

Контролът по вноса от трети страни се реализира от митническите органи . За допускане за свободно обращение и освобождение за ползване на предупредителни и сигнални оръжия на територията на България, вносителят дава на митническите органи документ за сходство, публикуван от Института по защита или подобен документ, публикуван в страна членка, с който се удостоверява сходството с техническите спецификации.

Българските производители на сигнални и предупредителни оръжия са задължени да ползват техническите спецификации и могат да пускат на пазара единствено оръжия, получили документ за сходство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР