Правителството прие промени в Постановление № 325 на Министерския съвет

...
Правителството прие промени в Постановление № 325 на Министерския съвет
Коментари Харесай

Затворените заради COVID-19 бизнеси ще взимат 75% от заплатите си

Правителството одобри промени в Постановление № 325 на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работещите в стопански действия, чиято активност е краткотрайно прекратена с акт на държавен орган в интервала на изключителното състояние или изключителна епидемиологична конюнктура.

Съгласно промените от 1 януари 2021 година хората, наети с трудов контракт на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова поддръжка в размер на 75% от осигурителния им приход за месец октомври 2020 година

В случаите на ненапълно работно време компенсацията ще се дефинира съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт, настоящ през интервала на неплатен отпуск, за който се изплащат обезщетения.

Предвид бавното възобновяване на стопанската система от наложените насилствени ограничения и продължаващото разпространяване на COVID-19 в България държавното управление удължава периода за погашение на финансова поддръжка на служащите и чиновниците в неплатен отпуск до 31.03.2021 година

Тя ще се изплаща за не повече от 60 дни в границите на календарната година, в която наетите са употребили неплатен отпуск по отношение на наложените поради COVID-19 ограничавания за реализиране на активността, за която са наети.

Финансовите средства, нужни за погашение на обезщетенията са обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се изискванията и реда за кандидатстване и приемане на финансовата поддръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР