Правителството прие новите бюджети на централната власт, на общественото осигуряване

...
Правителството прие новите бюджети на централната власт, на общественото осигуряване
Коментари Харесай

Правителството прие бюджетите на държавата, ДОО и на НЗОК за 2020 г.

Правителството одобри новите бюджети на централната власт, на публичното обезпечаване и на здравната каса за следващата година. Предвижда се нарастване на заплатите в бюджетния бранш, опазване на обществените заплащания и повече пари за обучение, опазване на здравето и защита.

 © БГНЕС
До края на идната година брутният вътрешен артикул на страната ще нарасне до 127 милиарда лв., демонстрират плановете на финансовото министерство.
Бойко Борисов, министър-председател: В момента сме на близо 119 милиарда лв., до края на мандата ще стигнем до 130 милиарда Това е най-хубавият индикатор по какъв начин се развива страната. Миналата година ви споделих, че е в добра кондиция, в този момент е в още по-добра.
За идната година държавното управление се чака да събере с 3 милиарда повече доходи. По думите на премиера това демонстрира сполучливата борба на властта с корупцията и контрабандата, което разрешава да бъдат и харчени повече средства.
Бойко Борисов: Навсякъде, във всички браншове са отделени повече пари.Бойко Борисов: В момента ние сме трети в Европейски Съюз по невисок външен дълг. За времето, което управляваме, тези три години външният дълг понижа с 31%. Това демонстрира отговорността към идващите генерации и, че харчим толкоз, колкото изкарваме.
В бюджетната сфера заплатите ще бъдат увеличени с 10%, а учителските със 17 на 100. Минималният застрахователен най-малко се усилва дружно с минималната работна заплата на 610 лв..
Красимир Вълчев, министър на образованието: Разходите за обучение порастват с 610 млн. лв., част от този растеж е вследствие на упованията за повишен размер на усвоените средства от Европейски Съюз. Следващата година ще бъде такава - 90 млн. Имаме 20 млн. лева за съоръжение на кабинети, които ще бъдат обвързани и с нововъведенията.
Според министъра основна цел на повереното му министерство е да бъде направено по този начин, че най-хубавите възпитаници да стават учители. Включително ще се отпускат и спомагателни стипендии. Ведомството обмисля стипендии и за специалности, в които главно има дефицит на фрагменти.
Бойко Борисов, министър-председател: Безработицата отива на рекордните 4%. На процедура единствено тези, на които не им се работи, не работят.
Приетият през днешния ден бюджет беше импортиран в националното заседание, където следва неговото разглеждане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР