Правителството предлага на Народното събрание да отпусне държавна парична награда

...
Правителството предлага на Народното събрание да отпусне държавна парична награда
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес

Правителството предлага на Народното събрание да отпусне държавна парична премия на Стоянка Настева

Правителството внася предложение до Народното събрание за разпределяне на държавна парична премия на Стоянка Настева - детска музикална учителка, за изключителни достижения и цялостния й принос в региона на образованието.

За високата професионална и всеотдайна педагогическа активност на Стоянка Настева, за нейната отдаденост към генерации български възпитаници и за цялостния й принос в региона на образованието, държавното управление предлага да й бъде предоставена пожизнено държавна парична премия посредством погашение на месечна сума в размер на 500 лв..

Предложението за награждаването е постъпило от предприемчив комитет от гр. Русе, формиран от народни представители, ректор и преподаватели във висши учебни заведения, шефове на учебни заведения и детски градини и други дейци в областта на образованието.

Стоянка Настева работи в региона на националното творчество, търси творби, подобаващи за децата, в това число по тематиката „ Народни игри за деца “. Участва интензивно в експериментирането и приемането на стратегии за образование и образование на децата от предучилищна възраст. Изнася голям брой открити уроци и работи по пробната тематика „ Детското творчество “.

Заедно с възпитаници от Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “ в гр. Русе Стоянка Настева слага на сцена спектакли за деца като „ Лешникотрошачката “ - балът на цветята “, „ Спящата хубавица “, „ Цар Лъв “ и други Превежда и приспособява за деца песни от международния фестивал за детски песни „ Златната монета “ в Италия.

За професионалната си и всеотдайна педагогическа активност Стоянка Настева получава доста награди, измежду които медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - втора степен, „ Отличник на Министерството на образованието и науката “, премията „ Русе “ - за обучение.

„ Фонд управител на финансови принадлежности в България” ЕАД ще взе участие в различни капиталови фондове

Правителството даде единодушие за присъединяване на „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД в различни капиталови фондове.

Това е опция при осъществяване на финансовите принадлежности за дялови и/или квази-дялови вложения, финансирани със средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година, „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД да взе участие като вложител в различни капиталови фондове - по смисъла на Директива 2011/61 /ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 8 юни 2011 година по отношение на лицата, ръководещи различни капиталови фондове и за изменение на наставления 2003/41 /ЕО и 2009/65/ЕО и на регламенти (ЕО) № 1060/2009 и (ЕС) № 1095/2010.

Алтернативните капиталови фондове ще бъдат учредявани в сходство с мандата, предоставен на Фонда, по силата на финансово съглашение с Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година и използваните към него капиталова тактика и бизнес проект, с оглед реализацията на финансови принадлежности по програмата. По този метод ще се обезпечат условия за ефикасна реализация на дялови и/или квази-дялови вложения, свързани с предоставените за ръководство средства от Европейския съюз по изпълняваните оперативни стратегии на „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД, който извършва функционалностите на Фонд на фондовете. Предложеното решение ще обезпечи навременното, дейно и законосъобразно осъществяване на дяловите принадлежности по Програмата поради интервала на допустимост на разноските по нея и по-дългия капиталов небосвод, използван за тези артикули.

„ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД е комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване в капитала. Правата на страната в сдружението се упражняват от министъра на финансите. Дружеството е учредено с РМС № 3 от 22.07.2015 година и е с главен предмет на активност ръководство на финансовите принадлежности, които се ползват по стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд и Кохезионния фонд, както и по Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и Европейския фонд за морско дело и риболовство в България.

Правителството одобри промени в листата на контролираните специалности в България

Министерският съвет одобри изменение и допълнение в Списъка на контролираните специалности в Република България.

По предложение на Министерството на туризма и въз основа на решение на Комисията за реализиране на процедура по правене на оферти за включване или изключване на специалности от Списъка на контролираните специалности в Република България, основана със заповед на министъра на образованието и науката, бяха включени в Списъка на контролираните специалности в Република България специалността „ Екскурзовод “ и специалността „ Планински лидер “.

Спазени са изискванията и условията за контролирана специалност, според Закона за туризма и Закона за признание на професионални квалификации във връзка с специалността „ Екскурзовод “ и специалността „ Планински лидер “.

Правителството утвърди допълнение на решението за таксите за кандидатстване и образование в държавните висши учебни заведения

Правителството утвърди допълнение на РМС №233/2019 за одобряване на таксите за кандидатстване и за образование в държавните висши учебни заведения за образователната 2019/2020 година.

С РМС №233/2019 през април бяха одобрени таксите за кандидатстване и за образование на студентите и докторантите - жители на Република България, на друга страна членка на Европейския съюз или на друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, в държавните висши учебни заведения през идната академична година.

След приемането му в Министерството на образованието и науката постъпи предложение от проф. доктор Магдалена Миткова - ректор на Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ - Бургас, за допълнение на таксите за кандидатстване и образование по отношение на откриването на Медицински факултет в структурата на Университета.

В Решението за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации на Република България през образователната 2019-2020 година избраният брой студенти за Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ - Бургас, по специалността „ Медицина “ е 40 (четиридесет). С допълнението се планува размерът на годишната такса за образование за един студент да е 1100,00 лева, а таксата за кандидат-студентските изпити по биология и по химия - по 70,00 лева на изпит.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството утвърди отчуждаването на парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност за създаване на пътни надлези за жп сектор Пловдив - Бургас. Те попадат в землищата на гр. Кермен и на селата Коньово, Стоил Войвода, Събрано и Съдиево в община Нова Загора, област Сливен. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели - частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

В капитала на „ Национална Компания Индустриални Зони “ ЕАД ще бъдат импортирани като непарична вноска седем парцела - частна държавна благосъстоятелност, находящи се в гр. София, регион „ Красна поляна “. Имотите съставляват незастроени и застоени терени с обща повърхност от 85 668 кв. м., чието местоположение, положителни транспортни връзки и съществуване на квалифицирана работна ръка, ги прави подобаващи за осъществяване на капиталови планове. На министъра на стопанската система е предоставено да реализира дейностите по увеличението на капитала на сдружението със цената на правото на благосъстоятелност върху недвижимите парцели.

От обществена в частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на два парцела, ръководени от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “. Единият от парцелите се намира в гр. Гълъбово и е с повърхност 1627 кв. м. Другият парцел с повърхност 1 544 кв. м се намира на бул. „ Съединение “ в гр. Хасково. Промяната на статута на двата парцела ще сътвори опция за осъществяване на разпоредителни действия, вследствие на което ще се осъществят спомагателни доходи за компанията.

На община Рудозем се трансферира собствеността върху аграрен парцел в м. „ Елидже “ за създаване на водоем при Граничен контролно-пропусквателен пункт Елидже - с. Чепинци. Той ще зарежда с питейна вода популацията на с. Чепинци, чиновниците и преминаващите през ГККП „ Рудозем – Ксанти “.

Министерският съвет одобри също по този начин Решение за предоставяне на единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение - недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Специализирана болница по пневмофтизиатрични болести за дълготрайно лекуване и рехабилитация - Цар Фердинанд “ ЕООД, с. Искрец. Лечебното заведение е комерсиално сдружение със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала, като правата на страната се упражняват от министъра на опазването на здравето. Обособената част от лечебното заведение съставлява 12 недвижими парцела в околност Санаториумът, с. Искрец, общ. Своге. Имотите са с отпаднала нужда за лечебното заведение и генерират единствено разноски, заради което управлението на лечебното е декларирало предпочитание за освобождение посредством продажба. Паричният запас, получен от продажбата на парцелите, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със Закона за лечебните заведения и Закона за приватизация и следприватизационен надзор, като 20 на 100 от цената на договорката ще бъдат импортирани в централния бюджет.

България отпуска филантропична помощ от 200 000 евро за справяне с миграцията

Министерският съвет утвърди решение за Споразумение сред Европейската икономическа банка и държавното управление на България за принос към Фонда на Инициативата за икономическа резистентност. По силата на това съглашение България отпуска филантропична помощ на стойност 200 000 евро за понижаване на миграционните потоци към Европа.

Така България се включва в Инициативата за икономическа резистентност, която обезпечава и финансирането на планове в страните от Западните Балкани за превъзмогване на аргументите за засилена миграция към европейския континент.

Инициативата за икономическа резистентност е план на Европейската капиталова банка в съдействие с Европейската комисия в отговор на искане от Европейския съвет за бързо активизиране на в допълнение финансиране в поддръжка на страните от южното съседство и Западните Балкани. Хърватия, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Словения и Англия са дали обещание да се включат в самодейността, която има за цел да увеличи икономическата резистентност в страните, от които идват мигрантите.

Инициативата ще подкрепи Западните Балкани, както и Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Сирия посредством обезпечаване на вложения в сериозна инфраструктура и поощряване на усъвършенствано даване на публични услуги и обществена отбрана.

Европейска инвестиционна банка се стреми да усили финансирането си с 6 милиарда евро за интервал от 5 години (те ще бъдат добавени към към този момент плануваните 7.5 милиарда евро) и да насърчи спомагателни вложения до 15 милиарда евро.

Включването на България в самодейността съставлява взаимен принос за справяне с най-сериозните провокации, свързани с развиването, филантропичните и миграционни процеси, зародили в съседство на Европейския съюз.

Средствата ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерство на външните работи, предопределен за публична помощ за развиване и филантропична помощ.

Одобрен е план на типова нота за присъединение към Техническите съглашения по отношение на обезпечаване на поддръжка от страна хазаин на Силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност

Правителството утвърди план на типова Нота за присъединение /Изявление за желание към Техническите съглашения сред Върховното основно командване на силите на НАТО в Европа (SHAPE) и Кралство Белгия, Кралство Дания, Република Чехия, Република Хърватия, Република Словения, Словашката република, Република Исландия, Кралство Нидерландия, Италианската република, Република Турция, Кралство Испания и Кралство Норвегия, по отношение на обезпечаване на поддръжка от страна хазаин на Силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност.

С Решението на Министерския съвет Република България ще бъде в положение да извърши поетите военни задължения, произлизащи от пълноправното участие на страната в НАТО, с което ще бъдат нараснали отбранителните качества за гарантиране на националната сигурност и консолидиране към груповата защита.

Одобрени са позицията и съставът за четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо съдействие

Министерският съвет утвърди позицията и състава на формалната българска делегация за четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо съдействие.

Сесията ще се състои в интервала 10-12 август в Туркменистан. Ще бъдат разисквани въпроси в главните области на двустранното съдействие: взаимна търговия, районно развиване и благоустройство, туризъм, селско стопанство, превоз, осведомителни технологии и известия, енергетика и други

Предвижда се Комисията да набележи съгласувани ограничения за разширение на съдействието и деловите връзки сред двете страни в областите от съвместен интерес.

Одобрени са резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което се състоя на 8 юли в Брюксел.

В рамките на съвещанието се организира спор по основната за Финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз тематика за стопанската система на благосъстоянието. Съгласно дневния ред на съвещанието бяха утвърдени Препоръките по отношение на националните стратегии за промени за 2019 година към всяка държава-членка, в частта за заетостта и обществената политика.

По време на съвещанието Съветът организира спор по отношение на дълготрайната визия за преход към неутрална във връзка с климата стопанска система с аспекти в областта на заетостта, въз основа на насочващ документ, квалифициран от Председателството.

Прекратяват се концесионните контракти за рандеман на строителни материали от находищата „ Зимница “ и „ Венелин “

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Зимница “ ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Това реши Министерският съвет, одобрявайки поисканото от концесионера преустановяване. Находище „ Зимница” се намира на територията на община Мъглиж, област Стара Загора. През месец юни 2006 година за него е подписан концесионен контракт с „ Инермат “ АД, гр. Стара Загора. В настояването си за преустановяване на контракта сдружението показва, че бъдещото създаване на находището е стопански неизгодно.

Също по взаимно единодушие ще бъде преустановен концесионният контракт за рандеман на строителни материали - пясъци, от находище „ Венелин “. Находището се намира на територията на община Долни чифлик, област Варна. През месец юли 2011 година за него е подписан концесионен контракт с варненското сдружение „ Ескана “ АД. В настояването си за преустановяване на контракта сдружението показва, че пазарната обстановка, характеризираща се с извънредно свито ползване на естествени пясъци за строителство, постанова преструктуриране на активите на концесионера и ограничение на разноските за поддържането им.

Съгласно друго държавно решение, с 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Овчарово “, ситуирано на територията на област Хасково. Промяната е по искане на концесионера - „ Ватия Холдинг “ АД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на ресурси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният контракт за находище „ Овчарово “ е подписан през 2006 година за период от 20 години, само че е влезнал в действие от датата на прекачване на собствеността по приватизационния контракт - 8 декември 1998 година От находището се добиват неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали.

Правителството утвърди седем позволения за изследване на подземни благосъстояния

„ Грома Холд “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Вельов камък “, ситуирана в землищата на селата Клисура и Дренково, област Благоевград. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за една година. За този период титулярят ще вложи най-малко 32 хиляди лева в проучвателните действия.

За период от една година „ Баластриери “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Просото “, ситуирана в землището на село Веринско, община Ихтиман. Предвижда се титулярят да вложи най-малко 37 хиляди лева в проучвателните действия.

В повърхност „ Тополите “, ситуирана на територията на община Лом, област Монтана, „ Пътища М “ ЕООД ще изследва строителни материали. Разрешението за изследване се дава за една година, като за този период ще бъдат вложени най-малко 35.9 хиляди лева в проучвателните действия.

„ Инмат “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Било “, ситуирана в землищата на селата Студена и Боснек, област Перник. Минимум 48 хиляди лева ще бъдат вложени в проучвателните действия в границите на една година, за какъвто период се дава разрешението.

„ Агро култури 2014 “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Бялата чука “, ситуирана в землището на с. Ветрен дол, общ. Септември, обл. Пазарджик. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи най-малко 55 хиляди лв. в проучвателните действия.

За период от две години „ МК-719 “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Костадин “, ситуирана в землището на с. Долен, общ. Сатовча, обл. Благоевград. Разрешението за изследване се дава за две години, като се планува за този период да бъдат вложени най-малко 13.4 хиляди лева в проучвателните действия.

Минимум 33 хиляди лева ще бъдат вложени в изследване на скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Арабка “, ситуирана в землищата на селата Дъбница, Крушево и Хвостяне, област Благоевград. Разрешението за изследване се дава за период от 2 години на „ Евроколд “ ООД.

„ РИДЖ КОНСУЛТАНТС “ ЕООД ще търси и изследва железни потребни изкопаеми в повърхност „ Възел “, ситуирана на територията на община Черноочене и община Кърджали, област Кърджали. Разрешението за търсене и изследване се дава за период от 3 години. За този интервал ще бъдат вложени най-малко 387 хиляди лв. в търсещо-проучвателни действия.

Съгласно друго държавно решение, врачанското сдружение „ Булстоун “ ЕООД ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици, от находище „ Требежа “, община Мездра. Концесионната повърхност е с размер от 245,3 дка. На база на количествата одобрени ресурси и планувания средногодишен рандеман, концесията се дава за период от 35 години. През този интервал се чака постъпленията от концесионни заплащания да надвишават 1.9 млн. лева без Данък добавена стойност. По закон приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Мездра. За застраховане на индустриалната си активност от „ Булстоун “ ЕООД плануват вложения в размер на повече от 1 млн. лева

Министерски съвет одобри промени в концесионния контракт за рандеман на минерална вода в находище „ Велинград – Чепино “

Министерски съвет одобри предлагането, отправено от концесионера „ Акварекс- В “ АД, за изменение на концесионния контракт, подписан 3 май 2000 година за рандеман на минерална вода - изключителна държавна благосъстоятелност, разкрита от сондаж № 5 „ Горски пункт “ на находище „ Велинград – Чепино “, община Велинград, област Пазарджик.

С изменението се усилва общият годишен експлоатационен запас по концесията от 10 000 кубически метра минерална вода на 108 000 кубически метра минерална вода при средноденонощен, средногодишен и върхов експлоатационен дебит до 3,42 л/сек., считано от датата на подписаното от страните в допълнение съглашение.

Правителството утвърди доклада за осъществяването на най-мащабния пакет от ограничения за понижаване на административната и регулаторна тежест

Правителството утвърди отчета на заместител министър-председателя Томислав Дончев за осъществяване на решението на държавното управление за промяна на модела на административното обслужване.

Това е най-мащабният до момента пакет за понижаване на административната и регулаторната тежест върху жителите и бизнеса. В него са включени 1443 ограничения, от които над 60% са към този момент изпълнени. За останалите кабинетът удължава крайния период за осъществяване до 31.12.2019г.

Общо 183 услуги са отпаднали от Административния указател, а облекчение от намаляването на административната и регулаторната тежест се чака скоро при смяна в регистрацията на моторни транспортни средства, при придобиването на недвижими парцели, както и при режимите, свързани е капиталови действия и удостоверенията за характерността на парцели по отношение на данъчната им оценка.

Докладът регистрира и позитивния резултат от извършеното изследване по метода „ скришен клиент “ на 15 всеобщи услуги, предоставяни от централните и локалните администрации. Поради тази причина се планува организирането и на втора инспекция за следене на осъществяването на всички ограничения за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса, признати от държавното управление от 2016 година до в този момент.

Вицепремиерът Дончев е отправил покана към членовете на работодателските, бизнес и браншови организации да се включат в новото изследване.

Правителството утвърди кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на България

Министерският съвет утвърди кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на Република България.

От юли 2017 година Мария Габриел е европейският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество. В рамките на мандата й тя основава първата, напълно цифрова стратегия „ Цифрова Европа “ с бюджет 9,2 милиарда евро за идващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Автор е на самодейността за безвъзмезден безжичен интернет за общините в Европа „ WIFI4EU “, както и на схемата за заплатен трансграничен стаж за студенти „ Цифрова опция “. Мария Габирел основава първата Цифрова стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани и още през юли 2019 година са понижени фрапантно таксите за роуминг сред шестте балкански страни. Под управлението на Габирел е направено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо усилване на Европейската организация за киберсигурност и за първи път рамка за узаконяване на артикули и услуги в тази сфера.

Мария Габриел е два пъти член на Европейски парламент и два пъти става „ Евродепутат на годината “ - през 2016 година в категория „ Развитие “ и през 2013 година в категория „ Равенство сред половете “. Като член на Европейския парламент тя става най-младият началник на задача на Европейски Съюз за наблюдаване на избори в трети страни. Докладчик е по 1/3 от всички съглашения на Европейски Съюз за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент.

Одобрен е докладът на Шестмесечната стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше признат Отчет на Шестмесечна стратегия е предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Румънското председателство на Съвета на Европейския Съюз (януари - юни 2019 г.).

Отчетът дава систематизирана информация по отношение на развиването на дебатите по предпочитаните тематики и досиета, включени в европейския дневен ред и избрани като значими за България в Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари - юни 2019 г.).

В Шестмесечната стратегия бяха включени общо 68 законодателни досиета и тематики, които бяха предпочитани за страната ни през първите 6 месеца по време на Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз и по които България се стремеше в оптималната степен да отбрани националния интерес.

Всички включени в Шестмесечната стратегия законодателни досиета и тематики бяха докладвани на съвещания на Съвета по европейските въпроси.

Правителството утвърди план за изменение и допълнение на Закона за стоковите тържища и борсите

Правителството утвърди план за изменение и допълнение на Закона за стоковите тържища и борсите /ЗСБТ/, които са свързани и се отнасят до активността на „ клиринговата къща “.

В ЗСТБ е очакван лицензионен режим за реализиране на активност като клирингова къща, който режим не е вписан в административния указател. В тази връзка се предлага по преценка на административния орган да се добави листата или режимът да премине в регистрационен. Предлага се също по този начин, в случай че лицензионният режим за клирингова къща се резервира, да се посочат изчерпателно основанията за отвод за издаване на лиценз, особените правила по издаване, прекъсване, преустановяване и лишаване на лиценза, както и да се одобри Наредба за устройството и разпоредбите за активността на клиринговата къща.

В Европа разпоредбите за клирингов механизъм са открити в борсовите правилници на съответните стокови тържища и клиринговането се реализира посредством самите тях, а не посредством обособена клирингова финансова институция. Към момента, анализът на бъдещите евентуални пазарни благоприятни условия в Република България и Черноморския район не обрисува равнища на търсенето и предлагането на борсови артикули, които да обосновават нуждата от съществуването на клирингова къща като независима институция. Поради гореизложеното и в резултат на пазарния разбор в кратковременен и дълготраен проект, не е належащо използването на лицензионен режим за основаване на обособена финансова клирингова институция, а е задоволително клиринговият механизъм да бъде организиран в борсовия устав на съответната стокова борса.

С плануваните промени се основават условия за реализиране на действителна срочна борсова търговия и отпада до в този момент действителен непотребен лицензионен режим, което ще докара до понижаване на административната тежест върху бизнеса.

За помощи за деца ще се кандидатства и по електронен път

Заявления за приемане на всички типове фамилни помощи за деца ще може да се подават и по електронен път или посредством лицензиран пощенски оператор. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца, които бяха утвърдени от държавното управление. Досега документи се подаваха единствено персонално в дирекция „ Социално подкрепяне “ съгласно сегашния адрес на заявителя. С смяната се цели понижаване на административната тежест и улеснение на жителите при кандидатстване за помощи.

Промените в правилника са свързани с направените промени в Закона за фамилни помощи за деца, които влизат в действие от 1 август 2019 година В сходство със Закона за фамилни помощи за деца се урежда редът за даване на еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас, на два пъти. Урежда се и редът за смяна на даването на тази помощ от пари в натура и назад в сходство с зародилите или отпаднали условия.

Правителството утвърди проектодоговора за застраховка „ Обща гражданска отговорност “ на АЕЦ „ Козлодуй “

Министерският съвет утвърди плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “ на АЕЦ „ Козлодуй “. Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданско сдружение „ Български народен осигурителен нуклеарен пул “ за период от една година. Срокът на досегашния контракт изтича на 31 юли 2019 година

От 2002 година „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД подписва годишно контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “, покриваща отговорността на централата за нуклеарна щета. Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност “ за АЕЦ се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета и в глава десета „ Гражданска отговорност за нуклеарна щета “ от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ).

Съгласно член 129, алинея 2 от ЗБИЯЕ експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във Виенската спогодба е несъмнено друго.

АЕЦ „ Козлодуй “ е избрана за сдружение, експлоатиращо нуклеарната апаратура, която включва нуклеарните реактори и другите уреди, ситуирани на площадката на централата, като се изключи оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци, предоставени за стопанисване и ръководство на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “.

„ Национална електрическа компания “ ЕАД ще продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ част от наличното съоръжение на площадка „ Белене “

„ Национална електрическа компания “ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД част от наличното остаряло съоръжение, което се намира на площадката на АЕЦ „ Белене “. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други елементи, които са от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на периода на употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и за увеличение на мощността на реакторната установка до 104%. Стойността на плануваното за продажба съоръжение е близо 2.8 млн. лева Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения.

Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след признато решение на Министерския съвет.

Изпълнението на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ изисква доставка на аварийни елементи за ремонт или доставка на ново съоръжение за поддържане в изправно положение на оборудванията. Наличното на площадката на АЕЦ „ Белене “ съоръжение е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ „ Козлодуй “ и разрешава взаимната им подмяна. Използването на аналогично съоръжение от площадката на АЕЦ „ Белене “ ще спести на АЕЦ „ Козлодуй “ време и разноски за спомагателни проучвания и планове за адаптиране към съществуващите системи.

Интернет страниците на институциите и на доставчиците на публични услуги стават налични за хора с увреждания

Кабинетът ще предложи на Народното събрание план на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство.

С измененията се подсигурява по-голяма досегаемост за хора с увреждания до интернет страниците и мобилните приложения на публичните организации и на доставчиците на публични услуги – в това число просветителни, здравни, водоснабдителни, топлоснабдителни, телекомуникационни, пощенски, банкови и така нататък Също по този начин се основават правила и стандарти за реализиране на повсеместен дизайн, гарантиращ досегаемост до информация и услуги на обществените уеб сайтове.

Чрез промените ще се обезпечи създаването, внедряването и надграждането на нужните осведомителни запаси на електронното ръководство при съблюдаване на условията за мрежова и осведомителна сигурност и оперативна съгласуемост, както и използване на резистентен модел за дълготрайното им ръководство и поддръжка.

Друга смяна е обвързвана с възстановяване на връзката сред администрациите, жителите и бизнеса посредством регламентиране на изпращането на електронните документи и заявяване на електронни административни услуги.

Ще бъдат основани условия за ефикасна систематична интеграция на осведомителните системи на административните органи, за гарантиране на тяхната сигурност и продуктивност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР