Правителството получи нови правомощия, с които може да ограничи сериозно

...
Правителството получи нови правомощия, с които може да ограничи сериозно
Коментари Харесай

Парламентът ограничи конкуренцията на пазара на храни

Правителството получи нови пълномощия, с които може да ограничи съществено конкуренцията на пазара на храни , като наложи на огромните търговски вериги да продават повече български артикули и ограничи вноса от чужбина. Това стана с ремонти в закона за изключителното състояние, които Народното събрание гласоподава по предложение на ГЕРБ. Промените ще влязат в действие от обнародването им в Държавен вестник. Изменението беше направено по нормалния циничен метод – посредством план за промени в закон от напълно друго естество, а точно за комерсиалния указател.

На Министерския съвет се разрешава да  вкарва краткотрайни ограничения за отбрана  на храни, създадени в България, както и търгуването им във вериги от магазини. Като вериги от магазини се дефинират: „ магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни артикули, където търговията се прави от името и за сметка на едно лице в постройка, която дружно със оборудванията съставлява сложен обект, като магазините би трябвало да разполагат с обекти в най-малко три административни области на територията на страната. ”

Нарушителите на ограниченията, които ръководещите непосредствено дефинираха като протекционистки, ще бъдат наказвани с имуществена глоба в размер от 15 000 до 25 000 лева  При наново нарушаване глобата ще скача от 30 000 до 50 000 лева

От ГЕРБ възприеха и предлагането на съдружните си сътрудници от ВМРО  да се разреши на държавното управление да постанова краткотрайна възбрана за импорт  на избрани храни от страни отвън Европейски Съюз. Депутатите на Бойко Борисов бяха безапелационни, че ще има и други протекционистки ограничения, и приканиха останалите политически сили да работят дружно, с цел да ги дефинират.

Вчера държавното управление одобри и съответното разпореждане.  Проектът на Постановление на Министерски съвет , който се появи единствено преди дни, срещна доста рецензии поради недомислията в него. Но макар многочислените негативни мнения (включително и на зам.-министър на земеделието ), документът беше утвърден на изключително съвещание на кабинета.

ПРЕТЕНЦИИ

Макар че през днешния ден поддържаха предложенията, от Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия останаха недоволни. „ Воеводите ” настояха категорично да се посочи, че става въпрос за храни, създадени с български първични материали . Поискаха и ценови надзор – хипермаркетите да продават такива артикули на цена, която не надвишава с повече от 25 % цената, на която ги е продал производителят. Идеите им се оказаха прекомерно крайни за депутатите на Бойко Борисов, които се въздържаха да ги поддържат.

От ръководещата партия отхвърлиха и настояванията на социалистите да се запише в закона, че част от предлаганите артикули в магазините с годишен оборот над 2 млн. лева наложително би трябвало да са създадени у нас . И дадоха подготвен лист – пресни плодове и зеленчуци най-малко 51 на 100, мляко и млечни артикули най-малко 70 на 100, месо и месни артикули най-малко 25 на 100, пилешко най-малко 50 на 100, вино и спиртни питиета най-малко 75 на 100. А водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска държавното управление да провежда изкупуването на неосъществена продукция и да я даде на обществено слаби – мярка, която самият министър председател Борисов към този момент подреди да бъде осъществена. Когато пристигна от Нинова обаче, герберите я отклониха.

НЕГОДУВАНИЕ

Очаквано огромните търговски вериги реагираха остро на концепцията на ръководещите. В своя обща позиция те упрекнаха държавното управление, че основава поле за нелоялна конкуренция и корупция , и се движи против настоящото българско и европейско законодателство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР