Правителството пое ангажимент пред БДЖ-Пътнически превози да му отпусне до

...
Правителството пое ангажимент пред БДЖ-Пътнически превози да му отпусне до
Коментари Харесай

Правителството гарантира до 100 млн. лева на БДЖ за нови влакове

Правителството пое ангажимент пред " БДЖ-Пътнически транспорти " да му отпусне до 100 млн. лв. през 2020 година за покупка на нови влакове. Това стана на днешното съвещание на държавното управление.

По-късно в Народното събрание министърът на превоза Ивайло Московски разгласи пред депутатите, че задълженията на БДЖ не престават да понижават и от над 800 милиона лв., към този момент са малко над 100 милиона. Той отбрани и желанията с парите, които страната ще получи при подписването на концесията за " Летище София ", да се изплатят задълженията на железопътния транспортьор и да се влага в възобновяване на преносимия състав.

Общата сума, която България чака при сключване на контракта за аеропорта, е 550 млн. лв.. В началото на април изпълнителният шеф на " Холдинг БДЖ " Владимир Владимиров разгласи, че проектите са да бъдат купени 85 мотрисни влака на два стадия, като единствено първият ще се осъществя от това държавно управление.

" Започва развой на вложения в " Пътнически транспорти ". Ние сме се фокусирали сега на поръчката на 41 мотрисни влака и за обезпечаването на нужното финансиране, с цел да се случи този план ", сподели той и добави, че след към месец процедурата ще стартира.

По думите на Владимиров идващото държавно управление " би трябвало да стартира да мисли за втория стадий - останалите 44 мотрисни влака. С тези 85 нови влака и с по-добрите скорости на придвижване българската железница щяла да придобие един приблизително европейски тип.

Наскоро държавното управление отпусна още 20 млн. лв. на " БДЖ Пътнически транспорти ", като задачата беше да не се разреши да бъде продадена от частен правосъден част от постройка, в която се намира централата на БДЖ в центъра на София, на ул. " Иван Вазов " 3.

На 4 юли държавното управление отпусна безплатно 104 млн. лева на " Холдинг БДЖ " ЕАД. С парите би трябвало да се погасят отговорностите на холдинга по Втория облигационен заем, подписан през 2007 година

В началото на месеца от БДЖ оповестиха, че са постигнали сделка за сключване на съглашение с банките кредитори на сдружението. Именно към кредиторите би трябвало да отидат отпуснатите от държавното управление пари. По този метод се стопира и продажбата на активи на компанията. Парите би трябвало да бъдат върнати до 28 декември 2020 г
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР