Правителството подкрепи кандидатурата на Баку за домакин на световното изложение

...
Правителството подкрепи кандидатурата на Баку за домакин на световното изложение
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет на 29 май 2018

 Министерски съвет  img_9326  img_9354  img_9381  img_9398  img_9434
Правителството поддържа кандидатурата на Баку за хазаин на международното ревю ЕКСПО 2025

Правителството поддържа кандидатурата на столицата на Азербайджан Баку за хазаин на международното ревю ЕКСПО 2025.
През ноември 2018 година във Франция ще се организира сесия на 164-ата Генерална Асамблея на Международното бюро за изложби (МБИ), на която ще се организира избор на град-домакин на ЕКСПО 2025.
Темата на кандидатурата на Азербайджан е „ Развитие на човешкия капитал за създаване на по-добро бъдеще “, а главните акценти са човешките запаси, младежта и приносът за бъдещето. Баку може да стане първата столица хазаин на „ World Expo “ от района на Източна Европа и Централна Азия.

България ще взе участие на интернационалната галерия в Рияд Saudi Agro-Food 2018

Правителството одобри утвърди присъединяване на България с народен щанд на Международната галерия за хранителни артикули, съставки и технологии Saudi Agro-Food 2018, която ще се организира в Рияд в интервала 7-10 октомври.
България ще взе участие за първи път в ревюто. Събитието предлага на българските производители добра опция да покажат своите артикули, като в продължение на четири дни ще имат опция да се срещнат с търговци на едро, дистрибутори, търговци на дребно и други експерти в сектора. Те ще могат да основат нови партньорства, които дават опция да стъпят на пазарите на Саудитска Арабия.
Част от разноските по подготовката и присъединяване на България се планува да бъдат обезпечени по държавна помощ SA. 47097 „ Помощ за присъединяване в изложби “.

В капитала на Наказателен кодекс „ Индустриални зони “ ще бъде апортиран парцел в с. Герман

Правителство разпореди на министъра на стопанската система да усили капитала на „ Национална компания Индустриални зони “ ЕАД със цената на непаричната вноска, представляваща правото на благосъстоятелност върху парцел в с. Герман. Той съставлява терен от 19,5 дка и седем здания, които са с отпаднала нужда за Българския институт по метрология.
НКИЗ е сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала и е основано за създаване и ръководство на индустриални зони и високотехнологични паркове. Дейността и целите му са ориентирани към идентифициране и основаване на индустриални терени с подготвена инфраструктура за привличане на вложители.
Правителството даде на Министерството на здравеопазването парцел във Велико Търново, който ще разреши построяването на центрове за профилирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с нужда от непрекъснати медицински грижи. Имотът – терен от 4,7 дка на ул. „ Никола Габровски “ №23, е нужен за реализирането на план „ Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца “, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Чрез него се обезпечава подобаваща и ефикасна обществена инфраструктура за даване на нов тип резидентни и съпътстващи услуги в общността, в това число здравно-социални, които заменят модела на грижа за деца, настанени в институции.
Сградите на Аграрно-техническата професионална гимназия в Златица и на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „ Хр. Ботев “ в Перущица стават общинска благосъстоятелност. Решенията са стимулирани с преобразуването в общински на образователните заведения, които до момента са били към Министерството на земеделието, храните и горите.
Правителството дава безплатно на община Варна собствеността върху два независими обекта в постройките на ул. „ Ген. Колев “ №17 и ул. „ Дрин “ №31. Те са нужни за реализиране на обществени услуги от общината посредством Центъра за поддръжка на личностно развиване – логопедичен център Варна.
Кабинетът даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продаде посредством търг парцели във Варна, Търговище и Павликени. Това са шест жилището с повърхност сред 40 кв. м и 100 кв. м и гараж от 19 кв. м, които не са нужни за главната активност на сдружението. С продажбата им ще бъдат осъществени доходи, нужни за осъществяване на бизнес проекта на „ Български пощи “.

Одобрена е българската позиция за съвещание на Съвета ПВР

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи, част „ Правосъдие “, което ще се организира на 4 и 5 юни в Люксембург.
Основните полемики ще бъдат ориентирани към противоречивите въпроси по предлагането за инструкция по отношение на рамки за превантивно преструктуриране, даване на втори късмет и ограничения за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности, както и по предлагането за правилник по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца (Регламент „ Брюксел IIа “). Освен тези оферти, министрите на правораздаването ще обсъдят въпроси по тематиката „ Електронни доказателства “ и ще бъдат осведомени по отношение на напредъка по оперативното действие на Службата на европейския прокурор.
Одобрена беше и позицията за неофициалната среща на министрите от Европейски Съюз, отговарящи за спорта. Тя е на 31 май в Париж и се провежда по отношение на идните през 2024 година летни олимпийски и паралимпийски игри във френската столица. На съвещанието ще бъде разисквана тематиката за промотиране на Европейски Съюз като водещо място за осъществяване на огромни събития. Ще бъде показана за непринудено утвърждение и декларация за желание по отношение на вероятността на спорта в Европейски Съюз за олимпийските и паралимпийските игри в Париж.
Неформално съвещание на Съвета по земеделие и риболовство ще се организира в интервала 3-5 юни в София. Предвидената за разискване тематика е „ Обновяване на поколенията в селското стопанство в подтекста на общата селскостопанска политика след 2020 година “. Министрите от Европейски Съюз ще изразят мнението си по повод приноса на актуалните ограничения на общностно равнище за привличане и задържане на младите аграрни производители в бранша на селското стопанство, както и да откроят водещи начинания, прилагани на национално ниво, които са потвърдили своя капацитет за включване на повече младежи в бранша.
Правителството утвърди резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси, което се организира на 27 и 28 април в София. По време на първия ден от ЕКОФИН финансовите министри обмениха отзиви върху конвергенцията в Европейски Съюз и по-нататъшното понижаване на фрагментацията на финансовите пазари в границите на Съюза на финансовите пазари. През втория ден се организира полемика за методите за възстановяване събираемостта на приходите и битката с данъчните измами в границите на единния пазар, както и за корпоративното облагане в границите на единния пазар и данъчните провокации, свързани с цифровата стопанска система.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи няма да могат да отхвърлят достъп до тях

Съществуващата все още опция операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отхвърлят достъп до тях заради утежняване на изискванията за доставяне, се лишава. Тя се заменя с опция краткотрайно да се ограничи или прекрати достъпът на ползвателите при избрани условия. Ограничаването на достъпа се отнася за към този момент присъединени ползватели. Това плануват промени в Закона за енергетиката, признати от държавното управление и препоръчани за утвърждение от Народното събрание. С промените се транспонират напълно в българското законодателство условията на европейски наставления, свързани с общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и на природен газ.
С други промени на закона се вкарва задължението при отвод от присъединение на нови консуматори, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи да стимулират документално решението си. В момента категорично условие за документално обосноваване не съществува в законодателството. По този метод ще се подсигурява по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийни услуги.
С измененията в Закона за енергетиката се не разрешава също прехвърлянето на личния състав на оператора на преносна мрежа, към предприятия, изпълняващи някоя от дейностите по произвеждане или доставка.
Поставят се условия и към състава на надзорния орган на самостоятелния метафоричен оператор. Той би трябвало да включва членове, представляващи отвесно интегрираното дружество и членове, представляващи акционери – трети страни. Операторът на система за предпазване на природен газ ще има самостоятелни от отвесно интегрираното дружество права за взимане на решения във връзка с активите, нужни за поддръжката, употребата или създаването на оборудванията за предпазване. По този метод се подсигурява независимостта на оператора, която би трябвало да бъде обезпечена, даже и когато той е част от отвесно интегрирано дружество.
С транспонирането на разпореждания от директивата за инфраструктурата за различни горива се основава правна рамка във връзка с операторите на обществено налични зарядни точки за електрически транспортни средства. С новите текстове се регламентират фигурите на оператор на обществено налична зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане на електрически транспортни средства. Предвиден е ред за присъединение на зарядната точка към електроразпределителната мрежа. Разгръщането на зарядната инфраструктура ще послужи като тласък за по-широкото потребление на електрически транспортни средства, което е фактор за запазване на околната среда, близки до нулевите нездравословни излъчвания и мощно понижаване на шума.
С втората група ремонти в закона се облекчава режимът за създаване на линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други. Те ще се построяват към този момент въз основа на учредено сервитутно право. Действащите сега текстове на закона плануват основаване на право на градеж както за построяването на здания и постройки, по този начин и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти на техническата инфраструктура. Тази липса на разграничаване сред типовете енергийни обекти утежнява реализирането на капиталови планове на енергийните предприятия.
Със законодателните промени се вкарва формулировка на линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята градивни детайли (например, стълбовете към електропроводите).
Действащият сега режим за придобиване на вещни права води до закъснение в развиването на енергийната инфраструктура. В същото време, това е причина за оскъпяване на вложенията, възнаграждение на неустойки и загуби на финансиране.
С други промени в енергийното законодателство се урежда опцията за възмездно придобиване на парцели – частна държавна или общинска благосъстоятелност, без търг или конкурс за построяването или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други).
Предложените законови ремонти целят понижаване на административните процедури за създаване на линейни енергийни обекти. Със законопроекта се основават условия за дейно осъществяване на плановете от общ интерес, касаещи трансевропейската енергийна инфраструктура.

От 1 септември 2018 година горивата за превоза ще би трябвало да съдържат най-малко 6% биодизел

От 1 септември 2018 година горивата от нефтен генезис в превоза би трябвало да съдържат най-малко 6% биодизел, от които 1% биогориво от ново потомство. Това е регламентирано в утвърден от кабинета план за изменение на Закона за силата от възобновими източници. Промените регламентират потреблението на биогорива от ново потомство в транспортния бранш и ще спомагат за осъществяване на националната цел за ползване на биогорива от ново потомство (биогорива, създадени от боклуци и останки – плява, водорасли, гроздови джибри, скотски тор, наслойка боклуци и др.)
В осъществяване на условията на Директива 2015/1513/Е0 България е определила и показала в Европейската комисия национална цел за ползване на биогорива от ново потомство в размер на 0,05 процентни пункта енергийно наличие от наложителния дял на сила от възобновими източници във всички типове превоз. Целта би трябвало да бъде реализирана до 2020 година
С измененията в законопроекта се оферират критерии за резистентност при потребление на биогорива.
Въвежда се условие за разкриване и следене на суровините за произвеждане на биогорива от ново потомство и създадените от тях биогорива по цялата верига на цената. По този метод ще се предотврати умишленото им модифициране или преобразяване в боклуци, тъй че да попаднат в обсега на суровините за произвеждане на биогорива от ново потомство. При констатиране на непозволени дейности ще бъде уведомявана Европейската комисия.

Намалява се броят на документите на книжен притежател за регистриране в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ

С предлагани от държавното управление промени в Закона за придвижването по пътищата се понижава броят на документите на книжен притежател, желани при издаване на уверение за регистриране в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ. Отпада даването на уверение за настоящото положение, копие от правосъдното решение за регистрация по реда на Търговския закон или документ за регистрация по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и декларация за липса на открита процедура за оповестяване в неплатежоспособност.
Измененията са в осъществяване на ограниченията за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса посредством унищожаване на условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател.

Предложени са ограничения за ограничение на излъчванията от моторите на земеделската и горската техника

Министерският съвет утвърди план на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и надзор на земеделската и горската техника.
С плана се одобряват национални законодателни ограничения, свързани с използване на Регламент на Европейския парламент от септември 2016 година по отношение на условията за граничните стойности на излъчванията на газообразни и прахови замърсители. Приемат се и условията за одобрение на вида на моторите с вътрешно горене за извънпътна техника. Основната цел е да се понижат излъчванията на газообразни замърсители и излъчванията на прахови частици от мотори, инсталирани на земеделска и горска техника. Проектът ще даде опция за по-стриктен надзор на този тип техника. Ще бъде усъвършенствана сигурността при потреблението й и идентифицирането на притежателите, направили нарушавания.
Въвеждат се разпореждания по отношение на дейностите по придобиване на дееспособност за работа със земеделската и горската техника в сходство със Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. Определят се условията за издаване на уверение за регистрация за осъществяване на образование на претендентите за придобиване на дееспособност за работа с машините.

Приети са нови правила и процедури за подсилване на пълномощията и независимостта на инспекторатите

Правителството одобри Наредба за структурата и минималната бройка на инспекторатите, реда и метода за реализиране на активността им и взаимоотношението със профилираните контролни органи. Така българското законодателство е приведено в сходство с рекомендациите за подсилване на пълномощията и независимостта на инспекторатите от отчетите на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция.
Въвеждат се общи правила и процедури за структурата и активността на инспекторатите, както и за взаимоотношението им с други държавни контролни органи. Предвидена е минимална бройка на инспекторатите според от броя на чиновниците в проверяваните администрации. Уреждат се редът и методът за осъществяване на инспекциите, уведомяването на проверяваната конструкция за резултатите и следенето за осъществяването на дадените рекомендации. Дейността на инспекторатите ще се прави оценка посредством регламентирана процедура от съответния орган на власт.
Наредбата цели подсилване на инспекторатите като дейни антикорупционни органи на държавната власт, които да пазят правата и ползите на жителите и обществото.

Информационният център на МО ще стопанисва постройката на ул. „ Г. С. Раковски “ №106

С промени в постановлението за приемане на Устройствен устав на МО и установяване на структури на директно послушание на министъра на защитата, държавното управление реши постройката на ул. „ Г. С. Раковски “ №106 да се ръководи от Информационния център на МО.
Сградата и прилежащият й терен се употребяват от две ведомства – Информационният център и Изпълнителната организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “, като и на двете обособени юридически лица е предоставено правото на ръководство. Това основава усложнения при стопанисването, документалната и финансова отчетност, както и реализирането на ефикасен надзор. По целенасоченост ръководството на парцела се дава на Информационния център, който употребява по-голямата част от постройката.

Приети са промени в Устройствения устав на Министерството на стопанската система

Правителството утвърди промени в Устройствения устав на Министерството на стопанската система, с които се цели оптимизация на работата на преструктурираните дирекции, както и по-ефективно потребление на административния и финансов запас.
Промените са и по отношение на политиката на държавното управление за понижаване на административната тежест за бизнеса и ограниченията, които извършва ведомството за поощряване на нововъведенията и новаторските производства. С тях ще бъде реализирано тъкмо разграничение на компетентности и отговорности в част от дирекциите на ведомството, както й привеждането на Устройствения устав в сходство със Закона за противопоставяне на корупцията и Закона за администрацията.

Одобрена е смяна във втория лист с приоритизирани претенции

Правителството отдръпна от втория лист с приоритизирани претенции за даване на техническа помощ от Службата за поддръжка на структурните промени на Европейската комисия настояването за обезпечаване на специалисти за подготовка на функционален разбор на Върховен административен съд и системата на административните съдилища, за правене на оферти за усъвършенстване и контролиране на натовареността на административните съдилища, в това число посредством смяна на подсъдността на избрани типове каузи и структурни ограничения. Решението е взето по искане на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
Службата за поддръжка на структурните промени е осведомена за осъществените към този момент разбори в областта на административното правосъдие, осъществени със средства от структурните фондове на Европейски Съюз, както и че правенето на нов разбор ще значи повтаряне на действия и двойно финансиране. Преценката е, че нужните ограничения за понижаване на натовареността на съдиите ще бъдат подхванати посредством законодателни промени. В тази връзка в Народното събрание към този момент е импортиран план на закон за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството утвърди позиция в поддръжка на българските превозвачи

Министерският съвет утвърди позиция в поддръжка на българските превозвачи, в осъществяване на решение на Народното събрание от 11 май 2018 година
Парламентът разпореди на държавното управление да разиска законодателния пакет за подвижност на Европейската комисия и да одобри недвусмислена позиция в поддръжка на настояванията на българските превозвачи и в отбрана на техните и тези на българските жители права и ползи.
В осъществяване на Решението на Народното събрание и за оптималната отбрана на националния интерес по „ Пакет за подвижност 1 “, държавното управление утвърди отчета на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.

Утвърдена е Националната здравна карта

Правителството утвърди Националната здравна карта на България. Чрез нея се дефинират и възнамеряват на териториален принцип потребностите на популацията от налична извънболнична и болнична здравна помощ и се реализира националната здравна политика.
Основната цел на Национална здравна карта е структурата на здравната мрежа да се приспособява към потребностите на популацията, гарантирайки на всеки български жител равнопоставен достъп до здравни услуги.
С Картата е избрана потребността от лекари, лекари по дентална медицина и експертите от професионално направление „ Здравни грижи “ в извънболничната здравна помощ. Определени са също потребностите от кревати за болнично лекуване, медицинските действия по типове и равнища на подготвеност за всички области, както и нужните високотехнологична здравна инсталация и високотехнологични способи за диагностика и лекуване.
Елемент на Националната здравна карта е и Картата на системата за незабавна здравна помощ, съдържаща броя, местоположението и регионите на обслужване на структурите за незабавна помощ. При установяване на регионите на обслужване на филиалите за незабавна здравна помощ е взето поради допустимо най-краткото време за достъп до и от съответното обитаемо място, без оглед административното разделяне на областите.
В областите, в които броят на болничните кревати надвишава потребностите на популацията, Националната здравноосигурителна каса ще подписва контракти с лечебни заведения по критерии и по ред, избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето.
Чрез Националната здравна карта се усъвършенстват механизмите за обмисляне на медицинските действия и се основават условия за заслужено разходване на финансовите средства на здравноосигурителната каса, съгласно потребностите на националната система на опазване на здравето.
Документът е направен с присъединяване на необятен кръг представители на заинтригуваните страни – здравни институции, общини, съсловни и пациентски организации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР