Правителството планира да увеличи обхвата и цената на тол таксите

...
Правителството планира да увеличи обхвата и цената на тол таксите
Коментари Харесай

Увеличават обхвата и цената на тол таксите от 1 юли

Правителството възнамерява да усили обсега и цената на тол таксите от 1 юли.

Към автомагистралите и първи клас се прибавят и втори клас пътища, които са към 3000 км. Аргументът е, че в този момент превозвачите минават по тях и не заплащат за потреблението им.

Освен това се подвигат и таксите с сред 2 и 3 пъти за другите транспортни средства и според от пътя, по който минават. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на второ разискване на тол таксите и идните промени в Закона за пътищата. Те бяха оповестени за публично разискване в средата на март.

И при новите цени българската тол система остава най-евтината в Европейския съюз, сподели Караджов.

Превозвачите оповестиха, че са изрично срещу увеличението на таксите и обсега и намекнаха, че е допустимо да се стигне до митинги.

Компенсаторната такса

Законопроектът предлага промени във връзка с казуса с обезщетителните такси за превозвачите, като се допълват условията по отношение на пътни транспортни средства над 3.5 тона, които употребяват бордово устройство или маршрутна карта. За тях, когато се откри неподаване на декларирани тол данни, това да бъде квалифицирано като непозволено, само че ще се даде опция за възнаграждение на оптималната тол такса, вместо директното им санкциониране.

В случай че е налице отчасти неподаване на декларирани тол данни в границите на един календарен ден за тежкотоварно пътно транспортно средство, за което има настоящ контракт с снабдител на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние (тол такса), на притежателя или ползвателя ще се даде опция да заплати 50 % от оптималната тол такса по чл.10б, ал.5 от Закона за пътищата в период до 7 дни. Срокът стартира да тече от уведомяването за неподаването на данните.

В случай на открито цялостно неподаване на декларирани тол данни в границите на един календарен ден ще се заплаща цялостният размер на дължимата такса, още веднъж в седемдневен период.

И в двете хипотези доставчикът на услугата по електронно събиране на тол такси ще би трябвало да уведомява притежателя или ползвателя на пътното транспортно средство, за което има подписан контракт, до пет дни от определяне на неподаване на данни.

На процедура с предлаганите промени ще би трябвало да плащаме повече, в сравнение с е в този момент съществуващата компесаторна такса, отвърнаха превозвачи. Според тях по този начин още повече се утежнява обстановката.

Посредниците на тола остават

Посредниците в събирането на тол такси, така наречен снабдители на услуги, остават, заяви Гроздан Караджов. Искането на превозвачите за премахването им е отхвърлено. Преговаря се обаче за понижаване на комисионната, която събират, сподели Караджов без да уточни с какъв брой ще бъде понижена. В момента тя е 7%.

Няма да има условие директният трафик да се насочва за придвижване единствено по автомагистрали и първи клас пътища, тъй като това е дискриминационно, сподели Гроздан Караджов.

Дискусията продължава.

Очаквайте детайлности

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР