Правителството Петков падна, защото мнозина си бяха направили грешни тясно-партийни

...
Правителството Петков падна, защото мнозина си бяха направили грешни тясно-партийни
Коментари Харесай

Грешните сметки, които свалиха правителството на Петков

Правителството " Петков " падна, тъй като мнозина си бяха създали неверни тясно-партийни сметки. Грешните сметки са нещо обикновено в политиката - в нея въпреки всичко става дума за взимане на решения при съществуването на непълна и ненадеждна информация. Също по този начин неведнъж се случва политици да одобряват мечтаното за фактически. Или пък да се подведат от инерцията на институциите и структурите, в които работят. Комбинацията от тези фактори и случайността води до " непредвидени последствия ", които характеризират дейностите и на по принцип рационални субекти. А да не приказваме за останалите.

Сметка 1: Подкрепата за " Промяната " пада и наклонността към този момент е необратима

Проучванията на публичното мнение от април месец насам посочваха дълготраен спад на поддръжката за Политическа партия и възобновление на доверието в ГЕРБ. Наред с това индикациите бяха за сериозен напредък на путиниските партии, както и за доста съществено разбъркване на силите в един предстоящ парламент. ГЕРБ и Движение за права и свободи си направиха сметката, че това разбъркване би било извънредно в тяхна изгода и взеха решение да задействат " проксито " си в ръководещата коалиция - Има Такъв Народ.

Това " прокси " обслужи ГЕРБ и Движение за права и свободи в три поредни Народното събрание, като предотврати основаването на ръководство без тях. Какви са били аргументите за това държание, както и какъв е механизмът на задействането на Има Такъв Народ не е напълно ясно, само че в този момент е неуместно тъкмо те да се оплакват, че им " купували " депутати. Въпросът е какво - с изключение на откровена нелепост, пари или облаги - може да накара една партия да влиза в Народното събрание със задачата да изкара ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта, а на процедура да прави тъкмо противоположното.

Сметката за краха на Политическа партия обаче се оказа неверна. Последното изследване на " Алфа рисърч " демонстрира, че силите на Политическа партия и ГЕРБ са изравнени, а дружно Политическа партия и Демократична България имат подобен резултат с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Нещо повече, свалянето на държавното управление несъмнено е мобилизирало електората на Политическа партия и Демократична България, което подсказва, че в една акция те могат да реализират и по-добър резултат. Т.е. упованията за промяна на политическото водачество се оказват пресилени.

Сметка 2: Има Такъв Народ ще успее да прикрие измяната на електората си с плач за " Македония " и икономическа злополука

И на децата стана ясно, че нито държавното управление " Петков " е " предало Македония ", нито България е в стопански колапс. Напротив, във връзка с РСМ, най-много поради политиката на Петков и екипа му, България получи положително предложение от френското председателство за излизане от импаса със съседите. А държавният бюджет се оказа още веднъж на по-голям остатък от предстоящото, до момента в който общественият дълг понижава по отношение на предходната година. Износът и промишлената продукция записаха стабилен, дори рекорден растеж. Дори цените започнаха по лятному да се успокояват. Тези елементарни обстоятелства, наред с естетически отвратителното държание на водачите на Има Такъв Народ, смъкна поддръжката за тази групировка под бариерата.

Сметка 3: След рухването на държавното управление всевъзможни обединения ще са вероятни

Лидерите на Има Такъв Народ, а ненапълно и ГЕРБ и Движение за права и свободи, несъмнено са считали, че след свалянето на държавното управление ще се отворят благоприятни условия за всевъзможни обединения и болшинства, в това число сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". И в действителност такова отрицателно болшинство се сътвори в Народно събрание, само че бързо стана ясно, че от него нищо положително като ръководство не може да излезе. Слави Трифонов може да се е надявал да осъществя трети мандат с министър председател от вида на Николай Василев, само че един сходен проект все още наподобява фантазмен. Първо, групата на Има Такъв Народ се разпадна и към момента не се знае кой ще остане в нея. Второ, Движение за права и свободи и ГЕРБ биха понесли тежки репутационни пасиви от сходна коалиция. Трето, тя би била формалният завършек на " Възраждане ".

Сметка 4: След рухването на държавното управление ГЕРБ и Движение за права и свободи ще излязат от изолираност

Анализаторите от " Алфа рисърч " декларират, че ГЕРБ започвали да излизат от изолираност. Но този извод не е подсилен с задоволително причини. Поне в този парламент Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия отхвърлят да договарят с ГЕРБ. Самите ГЕРБ считат за излишно да пробват да сформират държавно управление, което е един от белезите на изолацията. А сформирането на държавно управление с трети мандат по принцип наподобява малко реалистично. Така че целият въпрос е дали ГЕРБ и Движение за права и свободи ще бъдат в предизборна и следизборна изолираност и в идващото Народно събрание. Поне към този момент изборът им на сътрудници ще е още веднъж стеснен до Политическа партия и Демократична България от една страна, и путинофилски партии от друга - " Български напредък " и " Възраждане ". Извън тези варианти, които не са доста потребни за излизането им от изолираност, остава Българска социалистическа партия. Така че въобще не е ясно, с какво идващото Народно събрание ще е по-добро за ГЕРБ и Движение за права и свободи от това.

Единственият мотив в интерес на излизане от изолацията е, че в идващото Народно събрание може да се окаже невероятно да се сформира държавно управление без Политическа партия, само че и без ГЕРБ. Ако на мястото на Има Такъв Народ влезе " Български напредък " и " Възраждане " има по-голямо посланичество от в този момент, ръководство без ГЕРБ може да се окаже математически невероятно - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България няма по какъв начин да разчитат на " Възраждане " или " Български напредък ". В един подобен призрачен парламент обаче какво би станало е напълно неразбираемо: евентуално би се стигнало до още едни избори.

Излиза, че най-хубавият вид за ГЕРБ е пат и блокаж в идващия парламент, което не е доста атрактивен сюжет за никого.

Сметка 5: След рухването на кабинета " Петков " корупцията ще остане на назад във времето

Тази сметка на ГЕРБ и Движение за права и свободи е изключително неправилна: новата предизборна акция ще отвори още веднъж тематиките за свадите и корупцията, които останаха нерешени най-много поради наказателно-правния чадър върху някогашните ръководещи. И в действителност е поразително, че прокуратурата стартира да рови към Лена Бориславова, до момента в който към момента не може да преведе материалите от Испания за къщата в Барселона. Да не приказваме за това, че продължава да работи съществено по версията, че данъчна спекулация за 500 милиона лв. е била осъществена в България, без да бъде видяна от премиера Борисов и министъра му на финансите.

Натрупаха се и още далавери - като контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да вземем за пример - където още веднъж вредата за страната се мери в стотици милиони левове. А и цялата теза, че най-хубавият метод да се строят автомагистрали е като се дават пари на компании предплатено и без държавна поръчка е просто бисер в антикорупционната политика, който заслужава наградата " Златна малина ".

Тези действителни проблеми не могат да бъдат сравнявани с някаква измислена " корупция " на Лена Бориславова или това митично " откраднато " левче на Делян Добрев от цената на бензина, което всеки първокурсник, стигнал до графиката с търсенето и предлагането по стопанска система, може да му изясни от кое място идва.

Сметка 6: Ще пристигна ново държавно управление, което ще върне газа от " Газпром " (и съветските дипломати)

Тази сметка е крива по две аргументи. Първо, самият " Газпром " евентуално ще спре газа за цяла Европа и ние ще се окажем измежду редките простаци, свалили си държавното управление в името на съветския газ, без даже да могат да го получават. Второ, стана ясно, че България може да се оправя и без угодливост и раболепнечене по отношение на Русия.

Всеки, който се пробва в актуалната обстановка да връща съветския газ или пък съветските дипломати в България, ще загуби доста като социална поддръжка, а може и да бъде свален с митинги.

***

Описаните като цяло криви сметки изправят страната пред сложна обстановка - евентуални скорошни предварителни избори, без значение от това дали Политическа партия съумеят или не в съставянето на държавно управление. Тясно-партийните съображения няма по какъв начин да доведат до изключително устойчиво ръководство. Едно такова ръководство би трябвало да стъпи на най-малко няколко правилото:

- висока антикорупционна назадничавост и премахване на фигури с репутационен отрицателен багаж;

- ясни евроатлантически позиции, изключително предвид на войната в Украйна;

- стратегическа и ресурсна самостоятелност от Русия;

- виновна фискална политика за приемането на България в еврозоната;

- рационализация на страната посредством европейско финансиране и удачна икономическа политика.

Отклоняването от някой от тези ориентири не може да бъде обезщетено с тясно-партийни сметки, тъй като те постоянно се оказват криви.

Даниел Смилов,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР