Правителството отчете по-малък от планирания бюджетен дефицит в края на

...
Правителството отчете по-малък от планирания бюджетен дефицит в края на
Коментари Харесай

Кабинетът официално отчете по-малък от планирания бюджетен дефицит в края на 2023

Правителството регистрира по-малък от планувания бюджетен недостиг в края на миналата година.

На първото съвещание за 2024 година министър председателят Николай Денков показа данните на Министерството на финансите, съгласно които дефицитът за 2023 година е 2,2% от брутния вътрешен артикул (БВП).

" Това е съвсем един % от заложения в бюджета и три пъти под апокалиптичните 6-7%, с които обществото беше плашено месеци наред. Поздравления на министъра на финансите и неговия екип, " разгласи Денков при започване на съвещанието.

Служебното държавно управление на Гълъб Донев планираше да внесе бюджет за 2023 година със заложен планиран недостиг от 6%, а тогавашният длъжностен министър на финансите Росица Велкова разгласи, че с цел да се избегне банкрут на страната и да се понижи недостига от 11 млрд.лв. до към 5 милиарда лева би трябвало да се вкарат еднократни налози върху облагите на частните сдружения.

Тези оферти обаче не бяха признати и в бюджета за 2023 година беше записано, че дефицитът може да е 3%.

" Постигнатият по-добър недостиг ни даде опция да отделим 1,2 милиарда лева в допълнение, по отношение на плануваните в бюджета тази година, за планове в общините. Това са средства, които всеки един ще може да усети съгласно това по какъв начин ще бъдат употребявани в съответната община, " изясни Денков и добави, че държавното управление ще продължи да работи за повишение на приходите и привличане на вложения в страната.

Бюджетът за тази година също планува недостиг в размер на 3% от Брутният вътрешен продукт или 6,2 млрд.лв., което е в границите на Маастрихтските критерии, от които зависи присъединението към еврозоната.

Финансовият министър към този момент разгласи, че България ще може да покрие и останалите критерии за приемане на еврото доникъде на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР