Правителството определи дните на религиозните празници през 2020 г. на

...
Правителството определи дните на религиозните празници през 2020 г. на
Коментари Харесай

Това са датите на неправославните празници през 2020 г.

Правителството дефинира дните на религиозните празници през 2020 година на вероизповеданията, разнообразни от източноправославното. Решението за датите е взето по предложение на управленията на религиозните общности в България.
Министерство на вътрешните работи разгласи ограничения за сигурност при фойерверките и пиратките преди празниците Глоби за противоречие на типа и погрешно обозначаване на пиротехника са от 200 до 15 хиляди лева при наново нарушаване
Арменската апостолическа православна света черква ще чества Рождество Христово на 6 януари, както по остарял жанр означават Коледа и доста от православните църкви на изток от нас. Догодина обаче арменците, както и католиците, ще отпразнуват по-рано Цветница - на 5 април, и Възкресение Христово – на 12 април. На 19 юли арменската черква ще означи Преображение Господне, а на 16 август - Успение Богородично. Арменците ще честват по-рано от православните българи Кръстовден – на 13 септември.

Католическата черква у нас е поискала 13 април да бъде празничен за нейната общественост, с цел да могат да отбележат втория ден от Възкресение Христово. Празничен за католиците ще бъде и 29 юни – деня на Св. Св. Апостоли Петър и Павел. На 1 ноември католическата черква ще означи Вси Светии, а на 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското изповедание ще чества Рамазан байрам на 23, 24 и 25 май и Курбан байрам на 30 и 31 юли, а Рождението на Мохамед ще бъде маркирано на 28 октомври.

За религиозната общественост на евреите празнични са 9 и 16 април, когато ще бъде маркиран Песах. На 19 и 20 септември евреите ще посрещнат тяхната нова година - Рош Ашана, а на 27 септември - Йом Кипур и Сукот - на 3 и 11 октомври.

Празничните дни за обществото „ Бяло братство” са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни - 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.
Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям Според традицията младите желаят амнистия от родителите си
Църквите на адвентистите от Седмия ден ще честват шест съботни дни, в случай че съгласно трудовия им или длъжностен контракт са задължени да работят в тези дни.

Празниците за Общество за Кришна схващане са Гаура Пурнима на 9 март, Рама Навами - 2 април, Нарасимха Чатурдаши на 6 май, Кришна Джанмаштами на 12 август, РатхаЯтра - на 19 септември.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще честват на 5 юни Весак -ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни.

Будистката общественост в България ще посрещне Нова година на 24 януари, а на 7 май - Денят на Буда. Будистите ще честват и на 5 юли - Денят Дхарма и 8 декември - Денят Бодхи.

Свидетелите на Йехова в България означават Възпоменанието на гибелта на Исус Христос на 7 април и конгресни дни на 26 и 27 юни, 10, 17 и 18 юли.

Евангелските църкви ще честват 31 октомври деня на Реформацията.

Бахайска общественост в България ще чества иранската нова година Ноу Руз на 20 март, а на 20 април – Резван Почивни за бахайците са и 23 май - декларацията на Баб, 29 май - възнесението на Бахаулла, 10 юли - Мъченическата гибел на Баб, Рождението на Бахаулла - 19 ноември.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник, чиновниците и служащите, които изповядват тези вероизповедания, могат да употребяват, по собствен избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР