Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за

...
Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Изравняват се таксите при международни преводи в лева и евро

Правителството утвърди проектозакона за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи.

"Със Закона се вкарват промени, произлизащи както от използването на директивата за платежните услуги във вътрешния пазар (Директива (ЕС) 2015/2366), по този начин и на ограничения във връзка с избрани такси за презграничните заплащания в Европейски Съюз и таксите за превалутиране (Регламент (ЕС) 2019/518). Регламентът слага условие за изравняването на таксите за презгранични заплащания в евро в границите на Европейски Съюз и за заплащания в лв. в страната, които са на идентична стойност и с еднакъв вальор, и които имат идентични характерности във връзка с иницииране, осъществяване и привършване на заплащането ", е записано в решението от днешното съвещание на Министерския съвет.

Както "Банкеръ " писа, в последните години българи, емигрирали в чужбина, пращат на околните си у нас по към 2 милиарда лева годишно, въпреки да не е ясно каква част от тази сума се дължи на хора, работещи в Европейски Съюз. За 2017 година сумата доближи даже 2.25 милиарда лв..

В момента българските консуматори би трябвало да платят на българските банки такса сред 30 и 60 лева, с цел да преведат 10 евро в друга страна от Европейски Съюз. Действително, най-големите банки у нас взимат към 30-40 лева за изходящи трансгранични преводи в евро в границите на Европейското икономическо пространство, освен това на дребни суми. Докато в същото време, съгласно евродепутата Ева Майдел, белгийските банки ползват такса за обслужване от 3-5 евро на месец и не изискват никакви други заплащания за преводи от клиентите си. А у нас настрана се събира и такса за входящ превод за суми над 100 евро, която е към 6-7 евро.

Независим разбор на Делойт по тематиката демонстрира, че таксите за презгранични преводи в евро на банките в България са най-високи спрямо всички други страни отвън евроклуба. Данните сочат, че междинната такса, която български клиент би платил за превод от 10 евро у нас, е 20 евро, което е съвсем двойно повече от тази в Румъния, а таксите там са вторите най-високи в Европейски Съюз. Съпоставка с предходен отчет по тематиката от 2012 година демонстрира, че България и Дания са единствените страни, в които таксите за презгранични преводи в евро в интервала сред 2012-а и 2017 година са се повишили.

Предстои измененията в Закона за платежните услуги и платежните системи да бъдат разисквани в Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР