Правителството одобри проект на ЗИД на Закона за държавния бюджет

...
Правителството одобри проект на ЗИД на Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

Вижте какво реши служебното правителство днес 29 юли 2021 г.

Правителството утвърди план на ЗИД на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

Правителството утвърди план на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година.

Необходимостта от правене на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година (ЗИД на ЗДБРБ за 2021 г.) произтича от все по-реалните опасности за нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространяване на разновидността „ Делта “ на COVID-19 в някои страни в Европа, бавния ритъм на всеобща имунизация в България, както и изчерпаните запаси в бюджета за годината за продължение на социално-икономическите ограничения за поддръжка на бизнеса и уязвимите групи от популацията. Едновременно с това, препоръчаната актуализация на плановете за годината отразява и променените упования във връзка с главните знаци в макрорамката на бюджета, които надлежно са отразени в приходната част.

Изготвените оценки от приходните администрации обрисуват в годишен проект приходите по държавния бюджет да бъдат по-високи от разчетените със ЗДБРБ за 2021 година с към 1,3 милиарда лева ( 1, 1 % от прогнозния БВ П). Приходите по бюджетите на социално­осигурителните фондове, които се отразяват в общите доходи по консолидираната фискална стратегия, също се чака да бъдат по-високи с над 0,3 милиарда лева (0,3 % от прогнозния БВП). Също по този начин позитивен резултат върху приходите по консолидираната фискална стратегия ще окажат и предстоящите по-високи от плануваните приходи в Националния фонд по Механизма за възобновяване и резистентност за 2021 година, които се дължат на нарастването на размера на предварителното префинансиране от 10% на 13%. За задачите на изчислението на задатъка е употребена оптималната сума, планувана за България по грантовата скица на Механизма, като упованията са, че тези доходи ще бъдат получени през месец декември 2021 година. Това нарастване се отразява в възстановяване на плановете в частта на постъпленията на доходи от помощи и дарения по консолидираната фискална стратегия за 2021 година в размер на към 0,4 милиарда лева (0,3 % от прогнозния БВП).

За застраховане на запас за продължение на настоящите все още ограничения, както и за нови такива и за покриване на дефицит на средства в някои бюджетни системи, в плановете по ЗИД на ЗДБРБ за 2021 година е очакван запас в размер на 1,2 милиарда лева (0,9 % от прогнозния БВП), който е самостоятелен в запаса за непредвидени и/или неотложни разноски. Допълнителен напън върху разноските оказва нуждата от нарастване на средствата, планувани за погашение на вноската на Република България в общия бюджет на Европейски Съюз за 2021 година. Промяната в плановете е обвързвана с комбинираното влияние на промени в разходната и приходната политики на Европейски Съюз, а нужният спомагателен запас е в размер на 103,5 млн. лв..

Със законопроекта са препоръчани и промени в частта на бюджетните взаимоотношения (трансферите) по държавния бюджет в общ размер на 152, 7 млн. лева (0,1 % от прогнозния БВП). С направените оферти в общата бюджетна рамка за годината са обвързани произлизащите промени в бюджетните взаимоотношения по държавния бюджет с бюджетите на ДОО и НЗОК в подтекста на направените планове на ЗИД на ЗБДОО и ЗБНЗОК.

На база на препоръчаните промени в приходите, разноските, бюджетните взаимодействие (трансфери) и вноската на Република България в общия бюджет на Европейски Съюз, за актуалната година е планувано утежняване на салдото по държавния бюджет със 141,3 млн. лева (0,1 % от прогнозния БВП) по отношение на плановете по ЗДБРБ за 2021 година, с което дефицитът по държавния бюджет за 2021 година се планува да бъде в размер на 5 625,7 млн. лева ( 4,4 % от прогнозния БВП). Същевременно, отразявайки препоръчаните промени в ЗИД на ЗДБРБ за 2021 година в общата бюджетна рамка по консолидираната фискална стратегия, се предвижда усъвършенстване на бюджетното салдо на касова основа до 4 604,2 млн. лева (3,6 % от прогнозния БВП).

Направените оферти за законодателни промени търсят баланс сред нуждата от обезпечаване на спомагателни средства за предпочитани и неотложни политики до края на годината, при към този момент изцяло изчерпани източници за тяхното застраховане в границите на плановете по ЗДБРБ за 2021 година и опциите на приходната част на бюджета да обезпечи тяхното финансиране. Прегледът на параметрите по бюджетното осъществяване към полугодието и усъвършенстваните упования при огромна част от макроикономическите знаци дават съображение да се чака, че преизпълнението на приходите, което се обрисува в годишен проект, може да посрещне тези спомагателни разноски без това да докара до утежняване на бюджетната позиция на касова основа по отношение на в началото заложените целеви стойности. Поради това със законопроекта не се оферират промени в утвърдените ограничители във връзка с излъчванията и размера на държавния дълг за годината. Предвидено е също по този начин главната част от по-високите от плануваните приходи по сметката за средства от Европейски Съюз на Националния фонд по Механизма за възобновяване и резистентност за 2021 година от нарастването на размера на предварителното префинансиране да се отразят в усъвършенстване на салдото по консолидираната фискална стратегия.

Пенсиите ще се усилят приблизително с 64 лева от 1 октомври

От 1 октомври пенсиите ще се усилят приблизително с 64 лева, а междинният им размер през тази година ще доближи 550 лева Това плануват промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година, които бяха утвърдени от държавното управление. С промените се предлага пакет от ограничения, посредством които трайно се обезпечава по-висок приход от пенсии както за актуалните, по този начин и за бъдещите пенсионери.

С смяна в Кодекса за обществено обезпечаване се планува тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула да се усили от 1,2 на 100 на 1,35 на 100. Този коефициент ще се ползва при изчисляването на пенсиите за трудова активност, които ще се провиснал след 1 октомври 2021 година, когато законът влиза в действие. По този метод се покачва адекватността на новоотпуснатите пенсии, предизвиква се по-продължителното присъединяване на хората на пазара на труда и нараства процентът на заменяне на приходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 година Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст да се усили от 300 на 340 лева Това ще докара до повишаване с 13,3 на 100 на всички пенсии за трудова активност, избрани в най-малък размер. Сред тях са пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври оптималният размер на пенсиите се покачва от 1440 лева на 1500 лева От същата дата се предлага обществената пенсия за напреднала възраст да се усили от 148,71 лева на 170 лева По този метод ще се приложи обективен метод при актуализиране на приходите на всички пенсионери, защото с 14,3 на 100 ще се покачат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност - пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се пресмятат от размер на обществената пенсия за напреднала възраст.

С измененията в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година са планувани и средства за погашение на добавка от 50 лева на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази поддръжка да продължи до 1 октомври, когато в действие ще влязат наредбите, които ще доведат до повишение на всички пенсии.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година

Със законопроекта се предлага нарастване на здравноосигурителните доходи със 134 500 хиляди лева и надлежно нарастване на разноските със 134 500 хиляди лева

Приемането на законопроекта се постанова заради снадки период на изключителната епидемиологична конюнктура, все по-реалните опасности от нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространяване на разновидността „ Делта “ на COVID-19 и нуждата от спомагателни запаси за посрещане на изключителни разноски.

Със законопроекта се предлага Надзорният съвет на НЗОК да взима решение за покриване на зародилите потребности от средства в съответните посоки на здравноосигурителните заплащания по време на оповестена епидемиологична конюнктура.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности, с който се цели въвеждане в националното законодателство на Директива (ЕС) 2019/2034 по отношение на пруденциалния контрол върху капиталовите медиатори и Директива (ЕС) 2019/878 за изменение на Директива 2013/36/ЕС във връзка с освободените субекти, финансовите холдинги, финансовите холдинги със смесена активност, възнагражденията, надзорните ограничения и пълномощия, както и ограничения за използването на Регламент (ЕС) 2019/2033 по отношение на пруденциалните условия за капиталовите медиатори. Със законопроекта се вкарва и Директива (ЕС) 2019/2177 за изменение на Директива 2009/138/ЕО, Директива 2014/65/ЕС и Директива (ЕС) 2015/849.

Целта на пакета от Директива (ЕС) 2019/2034 и Регламент (ЕС) 2019/2033 е основаването на симетричен и съгласуван пруденциален регулаторен режим за капиталовите медиатори от Европейски Съюз, които не са със редовно значение. Този режим е по­опростен, симетричен и регистрира характерните опасности, които поражда активността на капиталовия медиатор, като се дефинират и пълномощията на Комисията за финансов контрол. Със законопроекта се вкарва и обвързване за така наречен систематични капиталови медиатори да подадат заявление до Българската национална банка за издаване на лиценз за кредитна институция по Закона за кредитните институции при прекосяване на обща стойност на активите над 30 милиарда евро. Също по този начин е очакван и ред за наново издаване на лиценз за капиталов медиатор от Комисията за финансов контрол в случаите, когато тези сдружения към този момент не дават отговор на условията за кредитна институция.

Основното изменение, произлизащо от Директива (ЕС) 2019/878, е въвеждането на характерна процедура за утвърждение и директни надзорни пълномощия на способените органи във връзка с избрани финансови холдинги и финансови холдинги със смесена активност, с цел да се подсигурява, че тези холдинги могат да носят директна отговорност за обезпечаване на спазването на пруденциалните условия на консолидирана основа, без да бъдат подлагани на спомагателни пруденциални условия на самостоятелна основа.

В сходство с условията на Директива (ЕС) 2019/2177 функционалностите по лицензиране на доставчиците на услуги за докладване на данни и надзора върху тях, както и пълномощията по събирането на данни се трансферират от националните способени органи към Европейския орган за скъпи бумаги и пазари. Същевременно, националните способени органи ще запазят надзора върху утвърдени механизми за докладване и утвърдени механизми за издание, които биха могли да се възползват от дерогацията планувана в Регламент (ЕС) № 600/2014 заради тяхното лимитирано значение за вътрешния пазар на Европейски Съюз.
Предложените промени целят възстановяване на регулаторния режим за капиталовите медиатори и цялостно вземане предвид на законодателството с правото на Европейския съюз.

Кабинетът предлага възбрана на политическата и партийна активност в учебно заведение

В системата на предучилищното и учебното обучение се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност. При осъществяване на своите функционалности педагогическите експерти би трябвало да са политически неутрални и не могат да постановат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и възбраната за политическа активност важат също за началниците и чиновниците в районните ръководства на образованието (РУО).

Това е записано в план за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и учебното обучение, признат от Министерския съвет през днешния ден. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на междинното обучение ще се деполитизира със закон.

Предложението на МОН е предизвикано от голям брой случаи, при които чиновници от РУО в страната правят политическа активност и вземат участие интензивно в партийни мероприятия по време на предизборни акции за другите типове избори, в това число и в качеството им на претенденти от името на партии и обединения. В системата на предучилищното и учебното обучение, която следва да е неполитическа и надпартийна, са основани забележими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни действия могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и ръководството на просветителната система и да доведат до неприемливо политическо въздействие върху учителите и учениците, се показва в претекстовете към плана.

Целта на промените е високата експертиза и професионализъм да се повдигнат в съществени правила на системата.

Правителството стопира построяването на нов държавен комплекс на територията на „ СОФИЯ ТЕХ ПАРК “ от „ Държавна консолидационна компания “

Правителството реши да бъдат спрени всички дейности и процедури, свързани с построяването на нов държавен комплекс на територията на „ СОФИЯ ТЕХ ПАРК “ АД (СТП АД) от „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД (ДКК ЕАД) до сливане на всички заинтригувани ведомства към съответната потребност от строителството му.

Ще бъде основана Междуведомствена работна група, към министъра на стопанската система, в състав всички заинтригувани ведомства, която да изследва нуждата и целесъобразността от строителството на нов държавен комплекс.

Работната група ще прегледа съответните условия за работни и поддържащи активността пространства, тяхното систематизиране и други характерни особености, нужни за разработване на функционален абстрактен план и да показа отчет от активността си пред Министерския съвет за дефинитивно взимане на решение.

Правителството оправомощава министъра на стопанската система да сведе до знанието на ДКК ЕАД и „ Монтажи “ ЕАД по този начин признатите решения и да разпореди на ДКК ЕАД предприемането на нужните дейности, за ограничение евентуалните вреди за страната, както и за нейните дъщерни сдружения.

Министерството на културата предлага за награждаване Пенчо Пенчев Липов с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството

Министерският съвет реши да предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаване на Пенчо Пенчев Линов с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството.

Предложението е на Министерството на културата.

Пенчо Пенчев Линов е публицист, сценичен експерт, правист, драматург на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, ръководител на Творческия, фонд на Съюз на българските писатели и основен редактор на в. „ Земеделско знаме “. Един от създателите на спектакъл „ Сълза и смях “. Основател на фондация „ Пелин Пелинов “, която годишно връчва премия за най­добър български разказ.

През 2017 година за извънреден принос към българската просвета Пелин Пелинов е награден от министъра на културата с почетен знак „ Златен век- огърлие “.
Връчването на държавната премия, медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството, е израз на висока чест и почитание към неговите изключителни заслуги за развиването на българската литература и спектакъл.

Постановлението от вчерашното държавно съвещание, с което Пенчо Линов беше препоръчан за награждаване, се анулира.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР