Правителството одобри проект на закон за киберсигурност, което е изцяло

...
Правителството одобри проект на закон за киберсигурност, което е изцяло
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на закон за киберсигурността

Правителството утвърди план на закон за киберсигурност, което е напълно нова правна рамка в региона. Чрез нея се основават условия за създаване на ефикасна система за предварителна защита и битка с хакерските атаки и за ограничение на мащаба, честотата и въздействието на случаите в киберпространството.
С приемането на закона ще бъде открита цялостна система на съгласуваност и взаимоотношение сред институциите в региона на киберсигурността и правила за докладване на произшествия, които засягат административните органи, операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги на национално ниво и сред страните членки на Европейския съюз. Проектът урежда организацията, ръководството и контрола на киберсигурността, определянето на способените органи, техните функционалности и пълномощие. Текстовете регламентират дейностите за реализиране на високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи като главен дирек на киберсигурността и за възстановяване на действието на вътрешния пазар.
Предвижда се основаването на Национално единно звено за контакт. Регламентирани са ръководството и организацията на националната система за киберсигурност, Националния координатор по киберсигурност, секторните екипи за реакция при произшествия в киберсигурността (ЕРИКС), както и народен ЕРИКС, основан от ръководителя на Държавната организация „ Електронно ръководство “. Ще бъде създадена Национална тактика за киберсигурност и ще бъде основан нов орган – Съвет по киберсигурност, като съвещателен орган към Министерския съвет. Националният координатор по киберсигурност ще бъде определян от министър-председателя.
Проектозаконът хармонизира националното законодателство с европейското и вкарва условията на Директива (ЕС) 2016/1148 по отношение на ограничения за високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи в Съюза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР