Правителството одобри позиция на България относно разпределението на акции при

...
Правителството одобри позиция на България относно разпределението на акции при
Коментари Харесай

България ще участва в увеличението на капитала на Черноморската банка

Правителството утвърди позиция на България по отношение на разпределението на акции при увеличение на капитала на Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР). Решение за нарастване на капитала на банката е взето през 2021 година от Съвета на шефовете на ЧБТР, когато е утвърдена Стратегия за присъединяване в капитала на банката за интервала 2023-2030 година. Документът планува активите ѝ да се усилят общо с 244 милиона евро. 

На 26 януари тази година е признато решение на Народното събрание за предоставяне на единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване. Страната ще би трябвало да внесе 33 милиона евро в интервала 2023-2030 година, с които ще запише 96 хиляди нови акции и ще резервира акционерния си дял от 13.5 %. 

Министерският съвет упълномощава шефа за България в съвета на Черноморската банка за търговия и развиване да гласоподава по отношение на утвърдената позиция на идното съвещание на съвета на шефовете на банката.

Черноморската банка за търговия и развиване е интернационална финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо съдействие (ЧИС). Дейността й е ориентирана към финансиране и поощряване на районни планове от обществения и частния бранш, както и насърчаване на комерсиалната интензивност сред страните акционери.

Черноморската банка за търговия и развиване е учредена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна, за да подкрепя икономическото развиване на страните от района. Споразумението за основаване на ЧБТР е подписано на 23 декември 1994 година от 11-те държави-участнички в Черноморското икономическо съдействие. То е утвърдено със закон от Народното събрание и е в действие от 24 януари 1997 година (обн. Дъждовни води, бр.33 от 1997 г.).

Банката дава финансиране на планове в региона на комерсиално финансиране за поощряване на износа, стимулиране на дребните и междинни предприятия, преустрояване и рационализация на енергийния бранш, рационализация на телекомуникациите и транспортния бранш, развиване на финансовия бранш, както и повишение капацитета за развиване на индустриалния и аграрния бранш. От изключително значение за Банката са плановете, допринасящи за развиването на района и съдействието сред страните членки.

България е със статут на страна учредителка на ЧБТР и деен акционер. Българското дялово присъединяване в уставния капитал на Банката е в размер на 13.6 % или 270 000 акции. Страната е показана в управителните органи на банката с шеф и заместник-управител в съвета на шефовете и шеф в съвета на шефовете.

Централата на банката се намира в Солун, Гърция.

От 1999 година досега Черноморската банка за търговия и развиване е финансирала 39 плана в България в разнообразни браншове – енергетика, инфраструктура, хранително-вкусова индустрия и селско стопанство.  Общата сума по тях е в размер на към 913 милиона евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР