Правителството одобри на днешното си заседание проекта на Закон за

...
Правителството одобри на днешното си заседание проекта на Закон за
Коментари Харесай

Кабинетът одобри промени в данъчното законодателство

Правителството утвърди на днешното си съвещание плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлага се да бъдат въведени нови правила за данъчно облагане в случаите на трансфер на активи/дейност от България към друга част на същото дружество отвън страната. Прецизирани и допълнени са и характерните правила за данъчно облагане при трансфер на услуги, както и други прехвърляния, осъществени сред част на едно дружество, ситуирана в страната, и друга част на същото дружество, ситуирана отвън страната, които не са прехвърляния на активи/дейност или прехвърляния на услуги.

Законопроектът вкарва характерни правила при установяване на данъчния финансов резултат в случаите на хибридни несъответствия, произлизащи от разликите в законодателствата на разнообразни страни . Така се цели да се отстрани резултатът им, изразяващ се в двойно приспадане или приспадане без включване на избрани суми в данъчните финансови резултати на лицата. И двете ограничения са ориентирани към попречване на случаите на прекачване на облаги и данъчно обмисляне, водещо до по-ниско облагане или до липса на облагане.

Измененията в Закона за налозите върху приходите на физическите лица

Направено е предложение за понижаване на административната тежест и улеснение на лицата при прилагане на данъчните облекчения за лица с понижена продуктивност, за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, което се състои в отпадане на задължението към годишната данъчна декларация да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Друга смяна е обвързвана с понижаване на административната тежест - отпадане на задължението в справката за изплатените през годината приходи, която подават предприятията и самоосигуряващите се лица, да се включват премиите във тип на спомагателна игра и предметните облаги с незначителна стойност (до 100 лева.), които са необлагаеми.

Предложени са коригиращи и синхронизиращи разпореждания, включително смяна на дефиниции, които уеднаквяват и уточняват терминологията и разпореждания на ЗДДФЛ със ЗКПО и го актуализират по отношение на настоящата нормативна уредба.

Изменения в Закона за локалните налози и такси

Предложени са промени, свързани с облекчение на административната тежест, като се планува:

- отпадане на задължението за показване на документ от способен орган в общината при преустановяване на регистрацията на транспортно средство;

- туристическият налог да се дефинира въз основа на данните за броя на предоставените нощувки в местата за настаняване през календарния месец, съдържащи се в Единната система за туристическа информация, поддържана от Министерството на туризма;

- физическите лица, в това число едноличните търговци, които са наложително регистрирани при доставки на услуги, и данъкът, за които е дължим от получателя по Закона за налог върху добавената стойност и които реализират действия, посочени в патентните действия към ЗМДТ, да се таксуват с годишен патентен налог.

Проектът планува при безплатно придобиване на имущества, разнообразни от недвижими парцели, лимитирани вещни права върху недвижими парцели и моторни транспортни средства, да се възвърне подаването на данъчна декларация за облагане с налог.

Друго предложение е обвързвано с придобиване на транспортно средство по завещание, като ако декларацията за притежавано транспортно средство не е подадена в законния шестмесечен период, чиновник на общинската администрация да образува служебно партида за транспортното средство въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на популацията.

Също по този начин е заложено да отпадне наредба за даване на информация от общините на Министерството на финансите за ограничения за застраховане и събиране на вземания по ЗМДТ, защото обезпечителните ограничения се постановат от обществени реализатори по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от правосъдни реализатори по реда на Гражданския процесуален кодекс и заради това липсва информация в общините.

Изменения в Закона за налог върху добавената стойност

Предложенията за промени са свързани с въвеждане в ЗДДС на наредбите на Директива (ЕС) 2018/1910 на Съвета от 4 декември 2018 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО във връзка с хармонизирането и опростяването на някои правила от системата на налога върху добавената стойност за данъчно облагане на търговията сред страните членки (OB, L 311/3 от 7 декември 2018г.). Предвидени са промени във връзка с трансграничните покупко-продажби във връзка е ролята на идентификационния номер по Данък добавена стойност в подтекста на освобождението на вътреобщностните доставки, режима на депозиране на артикули до поискване от клиента, верижните покупко-продажби и доказателството за транспорт за задачите на освобождението на вътреобщностните покупко-продажби.

Предложено е да се дефинира като доставка на стока прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в сдружения, които дават на притежателя им юридически или в действителност права на благосъстоятелност върху нов неподвижен парцел или част от него, като се изключи случаите, когато страна по договорката са лица по член 34, алинея 2 от Закона за счетоводството. Изключенията са за финансовите институции, които се ангажират на търговски принцип в такива покупко-продажби, които на процедура са с финансови принадлежности, и придобиването на неподвижен парцел, като индиректен резултат от договорката с финансовия инструмент, не е целеният от тях резултат - добиване на облага или рентабилност от придобиването и държането или търговията с дадения финансов инструмент. В резултат на смяната договорката, в това число договарянето, обвързвана с такива дружествени дялове, ще бъде облагаема с налог върху добавената стойност. Това предписание няма да се отнася за права или скъпи бумаги по член 6, алинея 2, т. 5 от ЗДДС, в случай че са позволени до търговия на контролиран пазар, както и за скъпи бумаги, установяващи право на благосъстоятелност върху артикули или услуги, отвън посочените в този член.

Предлага се разширение обсега на понятието за „ нови здания “ с оглед вземане предвид с практиката на Съда на Европейски Съюз (СЕС). Създадени са правила за случаите, при които вследствие на направено надстрояване, допълващо застрояване, реорганизация, главно възобновяване и/или преустрояване на съществуваща постройка, същата ще придобива статут на „ нова постройка “ за задачите на облагане с налог върху добавената стойност. Допълнени са и наредбите на ЗДДС, регламентиращи осъществяването на корекции на употребен данъчен заем за направено надстрояване, допълващо застрояване, реорганизация, главно възобновяване и/или преустрояване на съществуваща постройка.

Регламентира се декларираните електронни адреси за преписка да се смятат за електронен адрес за приемане на известия според член 28, алинея 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Въвежда се данъчно задължените лица, които не са открити на територията на страната, да подлежат на регистрация по закона от осъществяване на първата облагаема доставка с място на осъществяване в страната.

Проектът планува при поредно осъществяване на еднородна активност в еднакъв обект/едни и същи обекти от две или повече свързани лица или лица, настоящи в съгласие, в облагаемия оборот на всяко последващо лице да се включва оборотът, осъществен от всички лица, правили активността в обекта/ите преди него, за интервал не по-дълъг от последните 12 поредни месеца преди настоящия месец. Предложението цели попречване на практиката по отбягване на регистрация по ЗДДС от данъчно задължени юридически независими, само че свързани или настоящи в съгласие лица, посредством официална промяна на субекта, извършващ еднородна самостоятелна икономическа активност.

Разписано е обвързване за лицата, открити на територията на страната, на което са предоставени за предпазване артикули, да водят детайлна отчетност на тези артикули за задачите на контрола по приложението на ЗДДС. Предложени са и разпореждания, свързани с вписване и отчитане на продажби при неприсъствените заплащания с дебитна или кредитна карта.

Изменения в Закона за акцизите и данъчните хранилища

Промените са свързани с облекчение на административната тежест на икономическите оператори, като се дава опция на лицата да показват индивидуализиращите данни на съответния документ, въз основа на които да се откри информацията по длъжностен път, посредством информация в средата за междурегистров продан.

Има и промени по отношение на използване на реда за възобновяване на акцизни артикули с заплатен данък, които са предопределени за въоръжените сили на всяка друга страна, която е страна по Организацията на Северноатлантическия контракт, за прилагане от тези въоръжени сили.

Предвидени са промени за отбягване на усложнения при връчването на актовете, издадени от шефа на Агенция „ Митници “, които подлежат на авансово осъществяване, както и другите тълкувания по отношение на датата, на която влиза в действие действието на предварителното осъществяване на актовете, а точно - датата на издаване.

Направено е прецизиране на разпореждания в сходство с все по-доброто взаимоотношение на митническите органи с пощенските оператори. Въведена е възбрана за лицата да изпращат и получават акцизни артикули посредством пощенски колета, като се изключи случаите, посочени в закона. Освен това лицата ще бъдат задължени да показват документ за идентичност на пощенския оператор при изпращане и приемане на стоките, както и да показват пратките за обзор и инспекция от негова страна. Създадена е опция за налагане на наказания на физическите лица, които изпращат или пренасят/превозват акцизни артикули с търговски темперамент за друга страна членка, в количества, които очевидно не подхождат на количества за персонална приложимост.

Изменения в Закона за счетоводството

Основните промени на закона са свързани с облекчение на предприятията, които не реализират активност, като се планува това събитие да се заявява еднократно, с декларация по пример, а не както до момента - годишно. Също по този начин има промени за прецизиране, поправяне и допълнение на някои разпореждания за по- вярното им използване в практиката и по-ясното им схващане и пояснение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР