Правителството одобри на днешното си заседание (на 24-февруари) законопроект за

...
Правителството одобри на днешното си заседание (на 24-февруари) законопроект за
Коментари Харесай

Правителството одобри закриването на спецсъдилищата

Правителството утвърди на днешното си съвещание (на 24-февруари) законопроект за закриване на профилираните наказателни съдилища и прилежащите им прокуратури.

Мярката визира Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратури. Предстои да се уреди статусът на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и да приключат висящите каузи при съблюдаване на правилото за непроменяемост на състава.

Това планува признатият през днешния ден от държавното управление законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Със законопроекта се предлага и анулация на „ кариерните “ и „ финансови бонуси “ за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС), както и „ кариерните бонуси “ за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

В претекстовете към законопроекта е записано, че " структурните и организационни промени във връзка с звената на профилираното наказателно правораздаване имат за цел да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбраната на конституционните права на жителите ". От държавното управление регистрират, че за десетгодишния период на своето деяние, профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не са постигнали задачите, заложени със основаването им през 2011 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР