Правителството одобри 14 нови защитени професии за учебната 2019/2020 г.

...
Правителството одобри 14 нови защитени професии за учебната 2019/2020 г.
Коментари Харесай

Кабинетът одобри 14 нови защитени професии заради недостиг на кадри

Правителството утвърди 14 нови предпазени специалности за образователната 2019/2020 година поради предстоящ дефицит от експерти с тези умения на пазара на труда=

Те ще бъдат допълнени към одобрените 29 за актуалната образователна година. Новите 14 са с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни транспортни средства и транспортни услуги.

Сред предпазените специалности са: механик геолог, корабен механик, механик по автоматизация, сондьор, корабоводител – компетентност морско корабоводене, уредник по употреба на жп инфраструктурата, служащ в растениевъдството, строителен механик – транспортно строителство и други

Към листата със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти, са добавени три нови търсени специалности – машини и системи с цифрово-програмно ръководство, промишлена електроника и технология на органичните субстанции. С тях броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности са препоръчани от отрасловите министерства, от организациите на работодателите и признати от междуведомствена комисия.

Целта на описите със предпазени специалности е да се уточни държавният план-прием в образователните заведения.

Нова е и препоръчаната смяна, с която е обезпечено правото на учениците да завършат образованието си при изискванията и по реда, по които са го почнали, в случай че се наложи изключване на компетентност от листата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР