Правителството обяви официални шестимата членове на Висшия политически консултативен борд

...
Правителството обяви официални шестимата членове на Висшия политически консултативен борд
Коментари Харесай

Кой още влиза в борда на БГ председателството?

Правителството разгласи публични шестимата членове на Висшия политически съвещателен ръб на българското председателство на Европейски Съюз. Всички негови членове са поканени персонално от премиера Бойко Борисов, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Досега бе ясно, че в борда влизат президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), някогашният министър председател и водач на Национална движение „Симеон Втори" Симеон Сакскобургготски (2001-2005), ръководителят на Европейския парламент (2007-2009) Ханс-Герт Пьотеринг и ръководителят на Европейския съвет (2010-2014) Херман ван Ромпой.

Пресслужбата на Министерски съвет заяви, че другите двама членове са министър-председателят на провинция Долна Австрия (1992-2017) Ервин Прьол и френският посланик Жан-Давид Левит.

На първата си среща с членовете на борда Борисов им е показал плана за стратегия на българското председателство, което стартира на 1 януари 2018 година и завършва на 30 юни 2018 година. От срещата отсъствал само Херман ван Ромпой поради задължения.

" Няма по-добро място от Европейски Съюз – нито на изток, нито на запад, и ние ще работим за неговия триумф ", декларирал министър-председателят.

Левит е представен да споделя, че България е доста добър образец за съблюдаване на европейските полезности и че " съгласно него е извънреден късмет България да има министър-председател като Бойко Борисов в толкоз основен миг ". " Той е вторият най-дългогодишен водач в Европейски Съюз след Меркел, той е припознат, почитан и сплотява водачите на Европейски Съюз ", съобщи френският посланик.

Членовете на борда са представителни лица, чиято роля е да бъдат неофициални посланици на председателството ни.

Срещата е била извършена в резиденция " Лозенец ". В нея чуастие от българска страна са взели министърът на външните работи Екатерина Захариева, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и началникът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР