Правителството независимо дали е служебно или редовно има срокове по

...
Правителството независимо дали е служебно или редовно има срокове по
Коментари Харесай

Атанас Славов, ДБ: Борисов звучи много по-консенсусно, отколкото неговата парламентарна група

Правителството без значение дали е служебно или постоянно има периоди по силата на Закона за обществените финанси, който изисква до края на октомври да бъде импортиран план на държавен бюджет.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от Демократична България Атанас Славов.

Забавянето на този развой до неразбираемо по кое време идната година, евентуално е сериозен проблем за хората и секторите, които чакат държавна помощ. Или най-малкото за институциите, които би трябвало да знаят с какъв бюджет разполагат, с цел да си правят главните функционалности. Затова ние настояваме през цялото време служебното държавно управление да изготви план за бюджет и да бъде импортиран. Такъв в действителност има направен.

 
В момента условно казано, служебното държавно управление желае да мине метър. Да не поеме отговорност, да пусне единствено едно бланкетно удължение и от там нататък да се оправят всички браншове, всички ведомства.
Днес обсъждахме декларация, която е на първо място политически акт. Тя нямаше да има огромна юридическа стойност, тъй като в действителност е апел към служебния кабинет да извърши закона. Важно е да посочваме постоянно когато служебното държавно управление не извършва свои конституционни или законови отговорности, с цел да не остават българските жители с усещане, че служебното държавно управление може да прави каквото си желае.

Върху служебния кабинет има доста малко благоприятни условия за парламентарно влияние. Приемането на декларацията е просто проява на слабостите на служебното ръководство или президентско ръководство. Служебното държавно управление дълготрайно не може да ръководи страната.

 
Тепърва текстовете за преброителните центрове в Изборния кодекс ще бъдат обсъждани. Ние нито сме желали да има такава смяна, нито сме съгласни да се отстранен машините или да се вкара смесено гласоподаване. Ако се върне хартиеното гласоподаване, нашата изборна система ще породи всички пороци, от които се опитахме да се освободим – следеният, манипулираният, купеният избор.
По данни на самостоятелни проучвания, те са от порядъка на 200-300 хиляди гласа. Това е все едно третата по величина парламентарна група. Убеден съм, че връщането на хартията няма да върне доверието в изборния развой.

Смисълът на предлагането за преброителни центрове е, в случай че въпреки всичко има хартиено гласоподаване, да се раздра връзката сред подаването на вота в съответна секция и преброяването, тъй че да не може да се управлява този избор.

В последните седмици следим разминаване сред това, което Бойко Борисов споделя и парламентарната му група прави. Дали това е спектакъл или има действително разминаване на цели сред парламентарна група и Борисов, би било нечиста сделка. Но Борисов звучи доста по-консенсусно, в сравнение с неговата парламентарна група и това е сериозен проблем.

 
Кодовете за машините се държат от ЦИК, само че който и да ги държи не може да интервенира по отчитането на резултата. Кодовете са нужни, с цел да може машината да стартира да действа, само че с тях не може да се манипулира резултатът. ЦИК предоставяше тези кодове на всяка политическа мощ, участваща в изборите, с цел да могат със своите ай ти специалисти да ревизират прозрачността на процеса. Много дребна част от политическите сили се възползваха от тази опция.
Демократична България задава една безапелационна посока Запад-НАТО-ЕС, може би по тази причина разнообразни политически сили желаят да се договарят с нас – ние да им подпечатаме, че едно ръководство е евроатлантиеско. Но по вътрешнополитически тематики – корупция, правосъдна власт – виждаме основна разлика с партии, които имат такава ориентировка във външната политика.

Органите на Демократична България взеха изрично решение, че няма по какъв начин първият мандат да бъде подсилен. Ще поставим старания за втория мандат на Политическа партия, за което ще търсим по-широка поддръжка.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР