Правителството на Великобритания повиши нивото на терористична заплаха в Северна

...
Правителството на Великобритания повиши нивото на терористична заплаха в Северна
Коментари Харесай

Великобритания повиши нивото на терористична заплаха в Северна Ирландия на сериозно

Правителството на Англия увеличи равнището на терористична опасност в Северна Ирландия до " съществено " преди предстоящото посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън във връзка 25-ата годишнина от подписването на историческото спокойно съглашение, съобщи Агенция Франс Прес.

Агенцията за вътрешно разузнаване MI5 реши, че рискът от нахлуване е повишен от " забележителен " на " сериозен ", което значи, че случаят се прави оценка като " доста евентуален ", съобщи министърът на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис.

Северна Ирландия претърпя три десетилетия на еретически спор поради английското ръководство, прочут като " Смутните времена ", който лиши живота на 3500 души.

Но след приемането на Споразумението от Разпети петък на 10 април 1998 година провинцията е изменена.

" Въпреки това дребен брой хора не престават да са решени да нанасят щета на нашите общности посредством актове на политически стимулирано принуждение ", съобщи Хийтън-Харис пред Народното събрание.

Той прикани обществеността да " остане бдителна, само че да не се тревожи " от известието.

То последва прострелването на служител на реда, който бе тежко ранен пред очите на сина си предишния месец, а през ноември бе осъществен несполучлив бомбен атентат против двама служители на реда.

И за двете набези беше упрекната дисидентската войнствена група Нова ИРА, която желае обединяване с Ирландия.

Саймън Бърн, началник на Полицейската работа на Северна Ирландия, означи, че смяната на равнището на опасност " е част от продължаващия развой на наблюдаване ".

Той се зарече да " преследва безмилостно тези, които се пробват да причинят щета и да тероризират нашите общности, както и да атакуват моите чиновници и служащи ".

Хийтън-Харис не направи никаква връзка с плануваното пътешестване на Байдън, който има намерение да посети Ирландия и Северна Ирландия.

Очаква се то да съвпадне с годишнината от сключването на мирното съглашение, което беше реализирано с посредничеството на Съединени американски щати.

" Лоши вести "

Годишнината идва в миг, когато територията е блокирана в политическа парализа, заради отхвърли на пробританските юнионисти да влязат още веднъж в държавното управление в символ на противоречие с комерсиалното съглашение след Брекзит, контрактувано от Лондон и Европейския съюз.

По-крайните бойци в лагера за Англия от време на време насочат предизвестия за последствията от договорката, която съгласно тях слага Северна Ирландия в риск от политически и стопански бракоразвод с Англия.

Но Хийтън-Харис съобщи, че продължителните кръвопролития са останали в предишното.

" Политическото бъдеще на Северна Ирландия зависи от демократичната воля на народа, а не от насилствените дейности на малко на брой ", сподели той.

" Заедно ще подсигуряваме, че няма да има връщане към насилието от предишното. "

Джефри Доналдсън, водач на подкрепящата Обединеното кралство Демократична юнионистка партия (ДЮП), назова решението на МИ5 " неприятна вест ".

" Очаквам с неспокойствие деня, в който равнището на опасност ще бъде отстранено, само че с цел да стигнем до такава степен, обществото би трябвало да застане на страната на полицията и да покаже, че през 2023 година в Северна Ирландия няма място за тероризъм ", сподели той.

Доналдсън прикани държавното управление на Англия да извърши поетия ангажимент да подкрепи финансирането на наемането на 7500 спомагателни полицейски чиновници на територията.

Лидерът на северноирландската партия " Шин Фейн " Мишел О " Нийл, която ще стане първи министър, в случай че бъде възобновено шерването на властта, съобщи, че " няма място за паравоенни групировки ".

" Те би трябвало да си отидат ", написа тя в Туитър. /БГНЕС

Белфаст / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР