Правителството на САЩ откри друг важен фронт в технологичните разследвания

...
Правителството на САЩ откри друг важен фронт в технологичните разследвания
Коментари Харесай

В САЩ завеждат дело срещу монопола на Фейсбук

Правителството на Съединени американски щати откри различен значим фронт в софтуерните следствия - дело против монопола на Facebook, оповестява Си Ен Ен.

Facebook беше ударен с две правосъдни каузи от Федералната комерсиална комисия и генерални юристи от десетки щати в сряда, в едно от най-сериозните провокации пред колоса от Силициевата котловина. Случаите могат да доведат до делене на Facebook.

„ Действията на Facebook за одобряване и поддържане на монопола му отхвърлят потребителите от преимуществата на конкуренцията “, съобщи Иън Конър, шеф на Службата за конкуренция на Федералната комерсиална комисия /FTC/ в изказване. " Нашата цел е да спрем антиконкурентното държание на Facebook, тъй че нововъведенията и свободната конкуренция да процъфтяват ".

Ще се раздели ли Facebook след тази антимонополна акция?

Това желаят държавното управление и регулаторите. Длъжностните лица особено приканват две от най-големите приложения в империята на обществените медии на Facebook да бъдат разграничени на обособени компании.

FTC търси непрекъсната заповед във федералния съд, която може да изиска от Facebook да отнеме активи, в това число Инстаграм, който е купил за 1 милиард $ през 2012 година, и УатсАп, който е купил за 19 милиарда $ през 2014 година, дейно разчупвайки Facebook, какъвто го познаваме.

Отделните щати също приканват за разформироване на компанията, в случай че съдът сметне за " уместно ". Няма обаче гаранция, че това ще се случи. Facebook се зарече да се " отбрани пламенно " по това антимонополно дело. И всяко решение за това дали да се прекъсне компанията евентуално ще отнеме години, с цел да се реализира.

Facebook отхвърли изказванията по делото, а неговият вицепрезидент и общоприет консултант Дженифър Нюстд разкритикува контрола на FTC върху покупко-продажбите УатсАп и Инстаграм, като се има поради, че самата организация „ позволи тези придобивания преди години “.

" Правителството в този момент желае преструктуриране, изпращайки смразяващо предизвестие до американските компании, че нито една продажба не е дефинитивна ", добави Нюстед.
Но някогашният ръководител на FTC Уилям Ковачич съобщи пред Си Ен Ен Бизнес, че организациите за конкуренция имат цялостното право да трансформират мнението си за придобиванията по-късно в светлината на нови доказателства.

Facebook, сходно на огромния си софтуерен противник Google, твърди, че хората избират услугите му не тъй като би трябвало, а тъй като желаят. Компанията за обществени медии усъвършенства точките си за диалози, защото контролът на Вашингтон се ускори и се спря на роман, че Facebook приветства регулациите, само че че репресиите могат да дадат на други страни като Китай конкурентно преимущество в бързо развиващия се софтуерен бранш.

„ Съревноваваме се настойчиво и се състезаваме заслужено “, сподели Зукърбърг във вътрешна записка до чиновниците малко след оповестяването на делото. „ Гордея се с това “.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс разгласи през септември, че управлява няколко от своите сътрудници в други щати в следствието на Facebook за антиконкурентни практики, следствие, за което 47 държавни юристи се причислиха месец по-късно.

По това време Джеймс съобщи, че са " загрижени, че Facebook може да изложи потребителските данни на риск, да понижи качеството на потребителския избор и да усили цената на рекламата ".

Изпълнителният шеф на Facebook Марк Зукърбърг беше разпитван неведнъж през месеците от този момент насам поради обвинявания за антиконкурентно държание на компанията му, в това число от законодателите и неотдавна от FTC.

Не е единствено Facebook. Правителството на Съединени американски щати ускори инспекцията на огромните софтуерни компании и тяхната мощност през тази година, а Зукърбърг се появи пред Конгреса през юли дружно с изпълнителните шефове на Google, Ейпъл и Aмазон.

Google към този момент е изправен пред личен иск за антимонопол, заведен от Министерството на правораздаването през октомври. Делата за антимонопол, изключително толкоз значими като този против Facebook, постоянно лишават години, с цел да се разрешат. Един от най-известните случаи, знаковият иск против Майкрософт през 1998 година, лиши съвсем две години, с цел да се произнесе присъда, която софтуерният колос би трябвало да се раздели.

И това разделяни, в действителност в никакъв случай не се случи: Майкрософт и Министерството на правораздаването реализираха съглашение през ноември 2001 година, което вместо това сложи разнообразни ограничавания за метода, по който компанията продава и лицензира своите артикули.

Във вътрешната си записка Зукърбърг се опита да успокои чиновниците, че нищо значително няма да се случи след тази сряда, че компанията ще се бори в съда и че той не е „ планувал каквото и да е влияние върху екипите или самостоятелните функции “ в кратковременен проект.

" Днешните вести са стъпка в развой, който може да отнеме години, с цел да се развие изцяло ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР