Правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани

...
Правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани
Коментари Харесай

САЩ отрязаха парите на талибаните

Правителството на Съединени американски щати е замразило паричните запаси на Афганистан, държани в американски банкови сметки, с цел да попречи на талибаните да получат достъп до милиарди долари в брой, заяви в. " Вашингтон поуст ". Съвместното решение е било взето от Министерството на финансите, отпред с Джанет Йелън, представители на Държавния департамент и Белия дом.

По-голямата част от запасите на Централната банка на Кабул в размер на 9.4 милиарда $ се държат в американски банки.

Почти 80% от бюджета на Афганистан се финансира от Съединени американски щати и други интернационалните играчи, само че се чака, откакто талибаните поемат ръководството на страната, паричните потоци - като годишни дарения от 3 милиарда $ и над 20 млн. $ за филантропични и демократични дела, да приключат.

Талибаните дадоха обещание да подобрят афганистанската стопанска система, само че без достъп до интернационална помощ и до запасите, държани в чужбина, бъдещето на страната - една от най-бедните в света, се обрисува мъчно, разяснява Агенция Франс Прес.

Берлин към този момент разгласи, че стопира помощта за Кабул. Германия, която е измежду десетте най-големи донори на Афганистан, се очакваше да отпусне тази година като помощ 430 млн. евро.

През 2020 година Брутният вътрешен продукт на Афганистан е 19,81 милиарда $, а постъпилите помощи бяха 42,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт, сочат данни на Световната банка.

" Няма да има принуждение, безпорядък, преследване на съперници. Медиите могат да продължат да работят - разгласи представителят Забихула Муджахид в първата конференция на талибаните, откогато взеха властта в Афганистан. - За 20 години сме изменени. Вече работим по състав на държавното управление ", увери Муджахид.

Той беше по-уклончив по въпроса дали дамите ще могат да работят. " В рамките на законите на исляма ", беше неговият отговор, което може да значи всичко, заради извънредно другите тълкования на шериата.

В Кабул не престават полетите за изтегляне. Повече от 3200 американци към този момент са напуснали Афганистан.

Американските военни проверяват трагичните събития от понеделник, когато минимум 40 души починаха, откакто стотици афганистанци обсадиха боен аероплан на пистата на летището в Кабул. На екипажа е било разпоредено самолетът да напусне допустимо по-бързо пистата.

При кацането му в Катар по машината са открити човешки остатъци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР