Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е взело решение за

...
Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е взело решение за
Коментари Харесай

РСМ вдигна забраната за руски самолети – има ли откъде да прелети Лавров на път за Скопие?

Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е взело решение за неофициална анулация на възбраната за прехвръкване на съветски самолети през територията на страната. Причината за това е идната среща на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа ( ОССЕ ), която би трябвало да се организира в Скопие от 29 ноември до 1 декември. На нея се чака да участва и ръководителят на съветската дипломация Сергей Лавров.

„ Правомощията за предоставяне на позволение за прехвръкване и кацане на съветския аероплан се трансферират на надлежните министерства “, оповестиха от външното ведомство на югозападната ни съседка.

Според известието това решение е в сходство с регламента на Европейски Съюз и наредбите в ограничаващи ограничения, които плануват изключения, що се касае до интернационалните конференции като тази на ОССЕ.

Руското наличие на срещата в РСМ към момента не е несъмнено , тъй като, с цел да кацне самолетът на Лавров в Скопие, е належащо позволение на най-малко още една страна членка на НАТО , която да се съгласи да даде въздушен кулоар за представителите на Русия.

На конференция през днешния ден външният министър на Северна Македония Буяр Османи съобщи, че разновидностите от кое място да прелети самолетът на Лавров на път за Скопие са два – през България или Гърция . И добави, че не вижда причина за какво някоя от двете страни не би разрешила това.
Вариантите не са доста, това са България и Гърция. Ако вземем решение, не виждам за какво те да възразят, поради опцията за изключения, каквато е срещата на върха на ОССЕ.
Буяр Османи, външен министър на Република Северна Македония (РСМ)

„ Лавров беше и в Ню Йорк, в границите на Организация на обединените нации, не беше в Съединени американски щати на двустранно посещаване. Той не идва на посещаване в Скопие, тук той идва в ОССЕ. Трябва да създадем разликата сред двустранния и мултилатералния темперамент на срещата ", акцентира Османи.

На въпрос каква е позицията на Киев за идването на Сергей Лавров в Скопие Османи разяснява, че е в непрекъсната връзка с украинския си сътрудник.

„ Бях и в Киев, разбирам какъв брой внимателен е въпросът и това усложнява още повече работата ни. При такова разделяне идването на един рискува идването на различен. За нас е значимо ОССЕ да продължи да работи “, сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Преди няколко дни съветски медии оповестиха, че Кремъл е изискал от Северна Македония да издаде визи за 85 членове на съветската делегация , които да вземат участие в министерската среща на ОССЕ в Скопие. Според тези източници делегацията ще включва съветския външен министър Сергей Лавров, „ неговия доктор, механически личен състав, защита “, 17 дипломати , в това число говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова , и 24 публицисти, съобщи БГНЕС.

Засега няма информация Русия да е поискала публично от България позволение за прекосяване на самолета на съветската делегация.

Министерската среща на ОССЕ в Скопие стартира на 29 ноември с неофициална вечеря, на която е доказано наличието на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. Руската експанзия в Украйна и функционалността на ОССЕ ще бъдат съществени тематики на диалог, уточни Османи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР