Правителството на новия положи клетва - последната стъпка в предаването

...
Правителството на новия положи клетва - последната стъпка в предаването
Коментари Харесай

Доналд Туск се закле като премиер на Полша

Правителството на новия постави клетва - последната стъпка в предаването на властта, което бележи голяма смяна след осем години националистическо ръководство, оповестява " Ройтерс ".

След години на разногласия сред Варшава и Брюксел при предходното държавно управление, водено от партията " Право и правдивост " (ПиС), назначението на някогашния ръководител на Европейския съвет Туск породи очаквания за по-гладки връзки с останалата част от Европейския съюз.

В тирада пред Народното събрание през вчерашния ден Туск даде обещание да обезпечи милиарди евро за Полша, които бяха замразени от Европейски Съюз заради опасения по отношение на върховенството на закона.

Задачата му обаче може да бъде усложнена от съдиите, назначени според промените на ПиС, които съгласно критиците подкопават независимостта на съдилищата, и от правото на президента Анджей Дуда - съдружник на ПиС, за налагане на несъгласие върху закони.
 На Доналд Туск му е писнало да слуша за
На Доналд Туск му е писнало да слуша за " Умората от войната в Украйна "

Правителството му ще изиска активизиране на Запада за помощ на Украйна

" Трябва да бъдете оптимисти " , съобщи Туск преди церемонията по полагане на клетва в президентския замък. " Надявам се, че имаме общи цели, даже в случай че имаме разнообразни пътища и опит. Никой няма подозрения, че би трябвало да служим на Полша ".

В понеделник постанови, че законодателството за правосъдна промяна, което страната би трябвало да одобри, с цел да получи достъп до фондовете на Европейски Съюз, е противоконституционно.

Той стигна до същото умозаключение и по отношение на глобите, наложени от Върховния съд на Европейски Съюз, преди да стигне до дефинитивно решение, известно като краткотрайни ограничения.

Очаква се Туск да пътува до Брюксел за срещата на върха на Европейски Съюз, която ще се организира в четвъртък и петък.
 Доналд Туск ще размрази европарите за Полша
Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Лидерът на полската съпротива посети Брюксел

Освен че се пробва да , Туск ще добави поддръжката си към кандидатурата на Украйна за вероятно присъединение към Европейски Съюз.

На фона на възходящите опасения в Киев по отношение на уговорката на неговите западни съдружници да финансират защитата му против нахлуването на Русия, Туск увери, че  за продължение на поддръжката.

Украйна е изправена пред опцията за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на среща на върха в Брюксел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР