Правителството на Колумбия и Армията за национално освобождение, последната призната

...
Правителството на Колумбия и Армията за национално освобождение, последната призната
Коментари Харесай

Колумбия подновява преговорите с Армията за национално освобождение

Правителството на Колумбия и Армията за национално избавление, последната приета бунтовническа група в страната, възобновиха в понеделник формалните мирни договаряния във Венецуела  - за първи път, откогато бяха прекъснати през 2019 година, заяви Агенция Франс Прес. 

Преговорите са подтик от президента Густаво Петро, ​​който през август стана първият ляв водач на Колумбия и даде обещание по-малко враждебен метод за преустановяване на насилието, осъществявано от въоръжени групировки, в това число леви партизани и наркотрафиканти.

На първата си среща страните се съгласиха да възобновят процеса на разговор с цялостна политическа и етична воля , съгласно взаимно изказване. Те са се обединили към нуждата от непрекъснати взаимни отстъпки.

Първият кръг от договарянията ще продължи 20 дни.

Грпировкаъта стартира като ляво идеологическо придвижване през 1964 година, преди да се насочи към престъпността -  отвличания, изнудване, набези и трафик на опиати в Колумбия и прилежаща Венецуела.

Тя има към 2500 членове, към 700 повече, в сравнение с при последното спиране на договарянията. Групата е дейна най-вече в тихоокеанския район и по 2200-километровата граница с Венецуела.
 Густаво Петро е новият президент на Колумбия
Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Избран на оспорван балотаж

Диалогът с групата стартира през 2016 година при някогашния президент Хуан Мануел Сантос, който подписа кротичък контракт с по-голямата бунтовническа група Марксистки революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC), която след това изостави оръжията си и сътвори политическа партия.

Но договарянията с ELN бяха анулирани през 2019 година от консервативния някогашен президент Иван Дюке след атентат с кола бомба против полицейска академия в Богота, при който починаха 22 души.

Делегацията на ELN за мирни договаряния прекара четири години в Куба, защото им беше неразрешено да се върнат в Колумбия от предходното държавно управление.

Те пътуваха до Венецуела предишния месец, където беше разгласен нов кръг от договаряния.

Колумбийският комисар по мира Иван Данило Руеда приветства " исторически миг " за страната след срещата.

Делегатът на ELN Пабло Белтран сподели, че се надява разговорът да бъде " инструмент за смяна... и се надяваме, че няма да се провалим ".

" В Колумбия всички ние би трябвало да се променим " и " да преодолеем динамичността на гибелта ", сподели той.

Каракас е хазаин на първата среща, като договарянията ще се водят на ротационен принцип сред другите гаранти Куба и Норвегия.

В изказване на страните-гаранти се споделя, че срещата в понеделник е " значима стъпка за реализиране на мир ".
 Съединени американски щати към този момент не считат колумбийската ФАРК за терористична организация
Съединени американски щати към този момент не считат колумбийската ФАРК за терористична организация

Двете произлезли от нея групировки обаче са такива

Президентът на Венецуела Николас Мадуро приветства процеса като " обръщение на вяра за мирна Латинска Америка и Карибите " на протест в столицата.

Колумбия претърпя продължил  повече от половин век въоръжен спор сред страната и разнообразни групи от леви партизани, десни паравоенни формирования и трафиканти на опиати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР