Правителството на Китай в сряда определи като опасни коментарите на

...
Правителството на Китай в сряда определи като опасни коментарите на
Коментари Харесай

Китай определи коментарите на САЩ за Тайван и AUKUS като опасни

Правителството на Китай в сряда дефинира като " рискови " мненията на почитан американски посланик , че планът за подводница AUKUS сред Австралия, Англия и Съединените щати може да помогне за въздържане на всеки ход на Китай против Тайван.

Проектът, финализиран от трите страни предходната година, включва Австралия да придобие нуклеарни атакуващи подводници като част от напъните на съдружниците да отхвърлен възходящата мощност на Китай в Индо-тихоокеанския район.

Говорейки предходната седмица, посланик номер 2 на Държавния департамент на Съединени американски щати, заместник-държавен секретар Кърт Кембъл, сподели, че новите качества на подводниците ще подобрят мира и стабилността, в това число в пролива, който разделя Китай и Тайван.

Китай твърди, че Тайван е негова лична територия, макар възраженията на демократично ръководеното държавното управление в Тайпе, и постоянно показва опозиция към това, което счита за задгранична интервенция във вътрешен проблем .

" Неговите забележки са доста рискови ", сподели Жу Фенглиан, представител на китайската работа по въпросите на Тайван, пред кореспонденти в Пекин, запитан какво е споделил Кембъл.

" Създаването на така наречен тристранно партньорство за сигурност сред Съединени американски щати, Англия и Австралия всъщност е опит да предизвика военна борба в района посредством военно съдействие в тесни кръгове ", добави тя.

Всеки опит да се употребява военно съдействие за " интервенция в тайванския въпрос е интервенция във вътрешните работи на Китай " и е опасност за мира и стабилността в региона на Тайванския проток, сподели Джу.

Съединени американски щати, Англия и Австралия. , част от напъните си да отхвърлен възходящата мощност на Китай в Индо-тихоокеанския район. Китай назова пакта AUKUS рисков и предизвести, че може да подтиква районна конкуренция във въоръжаването.
 Съединени американски щати желаят и Япония в AUKUS
Съединени американски щати желаят и Япония в AUKUS

Канбера подчертава върху потребността си от нуклеарни подводници

Нито една от страните от AUKUS няма публични дипломатически връзки с Тайван.

Докато Съединени американски щати от дълго време са най-важният интернационален покровител и снабдител на оръжия за Тайван, Англия и Австралия ускориха поддръжката си за острова и показаха угриженост от китайския боен напън против него.

Говорейки пред Ройтерс по време на пътешестване до Тайпе като част от австралийска законодателна делегация, Дейв Шарма, сенатор от опозиционната Либерална партия, сподели, че AUKUS " сигурно е представлявал интерес за нашите тайвански сътрудници ".

Както AUKUS, по този начин и Quad - групата на Съединени американски щати, Австралия, Индия и Япония - упражняват стабилизиращо наличие в района , което разрешава съдействие, продан на информация и взаимни учения, сподели Шарма след срещи с президента на Тайван Цай Инг-уен, както и с защитата и чиновници по сигурността.

" Мисля, че тайванските сътрудници виждат това като успокояващо, тъй като изпраща обръщение до Пекин, че тези страни имат общ интерес в поддържането на сигурността в Тайванския пролив ", добави той.


 Австралия не е обещавала на Съединени американски щати поддръжка за Тайван против подводниците
Австралия не е обещавала на Съединени американски щати поддръжка за Тайван против подводниците

Канбера изрично отхвърля да е поемала сходен ангажимент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР